Automationstekniker

I augusti 2024 startar Vuxenutbildningen en helt ny utbildning till automationstekniker. Utbildningen är ettårig, gratis och ger goda chanser till jobb.

Bild på automation inom industrin

Vad gör en automationstekniker?

  • Automationstekniker installerar, programmerar och underhåller automatiserade system.
  • Arbetet innebär också att utveckla nya tekniska lösningar för automatisk styrning.
  • Automationstekniker befinner sig oftast på en arbetsplats inom process- och tillverkningsindustrin där automatiserade produktionslösningar blir allt vanligare.
  • En del av arbetet handlar om att göra felsökningar med hjälp av mätinstrument och testprogram.

Utbildningen leder till

Efter utbildningen kan du arbeta som automationstekniker. Ditt yrke kan också kallas instrumenttekniker, servicetekniker eller styr- och reglertekniker. Du kan arbeta inom många olika branscher - som fastighet, verkstadsindustri och processindustri. På vår utbildning lägger vi mest fokus på processindustrin.

Chanserna till jobb efter utbildningen är mycket goda!

Utbildningens innehåll och upplägg

Bortsett från vissa laborationer och studiebesök kommer utbildningen att ske på plats i Stenungsund. Utbildningen ges på heltid och vi varvar teoretiska uppgifter med praktiska moment. En del av dina studier och kommunikation kommer också att ske via vår lärplattform Itslearning.

I samarbete med högskolan

För att höja utbildningskvalitén och göra deltagarna extra anställningsbara samarbetar vi med Högskolan Väst. Det innebär att vissa föreläsningar och laborationer kommer att ske i Trollhättan.

Kostnader

Själva utbildningen är gratis, men vi beräknar din kostnad för böcker och annat utbildningsmaterial till 2000 kr för hela utbildningen.

Förkunskaper

De förkunskaper du måste ha för att få börja utbildningen är matematik och svenska på grundläggande nivå.

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för ett nivåtest.

Studieperiod

Dina studier pågår under totalt 46 veckor. Utbildningen börjar den 12 augusti 2024 och pågår till den 27 juni året därefter. Vi har inga lov under denna tid, men vi brukar förlägga en del självstudier kring stora högtider som jul.

Antal platser

24

Kursplan

Du läser sammanlagt tolv olika kurser under utbildningen. Du kan läsa mer om respektive kurs genom att klicka på länkarna.
OBS! När du följer vissa länkar kommer du till sidor hos Skolverket där flera kurser ligger ihopklumpade. Du kan därför behöva gå längst ner på respektive sida och klicka på den specifika kursen för att se det exakta innehållet.

Kurskod och länk

Kursnamn

Poäng

MEKMEK01 Länk till annan webbplats.

Mekatronik 1

100

ELRELF0 Länk till annan webbplats.

Elkraftsteknik

100

ENEENE01 Länk till annan webbplats.

Energiteknik 1

100

DAODAT01a Länk till annan webbplats.

Datorteknik 1a

100

MÄTMÄTO0 Länk till annan webbplats.

Mät och styrteknik

100

MÄTMÄT0 Länk till annan webbplats.

Mät- och reglerteknik

100

ELLPRA0 Länk till annan webbplats.

Praktisk Ellära

100

ELRELK0 Länk till annan webbplats.

Elektromekanik

100

MÄTPRR0 Länk till annan webbplats.

Programmerbara styrsystem

100

INSELS0 Länk till annan webbplats.

Elmotorstyrning

100

PROPRE0 Länk till annan webbplats.

Processreglering

100

DRIUNE0 Länk till annan webbplats.

Underhåll - elteknik

100

De kursiverade utbildningarna är hämtade från Skolverkets yrkespaket för elektriker, vilket innebär att det alltså är där vi lägger vårt huvudsakliga fokus.

Bild på robot

Praktik/APL

Praktik för utbildningar på gymnasienivå kallas APL och i utbildningen ingår minst 15 procents praktik på arbetsplatser som i första hand ligger inom närområdet. APL-perioderna kommer att ligga i block och under dessa block är du ute på arbetsplatsen tre dagar per vecka.

Under din APL följer du arbetsgivarens schema, vilket kan innebära att du även kan komma att jobba kvällar, helger och nätter.

Ansökan

Ansökan kommer att ske via webbplatsen GRVUX.SE Länk till annan webbplats.. Den öppnar 3 april och stänger åter den 30 april. Om för få personer har sökt till utbildningen kan ansökan öppnas igen för eftersök från 29 juli.

Mer information

Kontakta gärna Vuxenutbildningens studievägledare för mer information och frågor kring sådant som behörighet, studiemedel, arbetsmarknad och liknande.

Senast uppdaterad