Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Kommunalt dricksvatten

Dricksvatten brukar kallas för vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att vi är rädda om vårt vatten.

Vattnets hårdhet

Vi har mjukt vatten i hela kommunen.

  • Stenungsund, Ödsmål, Jörlanda och Stora Höga: 3-4 °dH
  • Svenshögen: 4-5 °dH
  • Ucklum: 3-4 °dH

°dH = tyska grader

Dricksvattenkvalitet

Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Det får inte innehålla skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen. Livsmedelsverket bestämmer vilka krav som ställs på dricksvattnet. Stenungsunds kommun tar regelbundet prover för att kontrollera att kraven uppfylls. Vill du få den senaste analysrapporten över dricksvattenkvalitet så kontakta Medborgarservice.

Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dricksvatten innehåller många viktiga spårämnen, som mineraler och salter.

Vattenverk

Det finns tre vattenverk i kommunen. Kommunen ansvarar för två små vattenverk och för att vattnet ska komma ut till dig som kund. Vattenfall sköter driften av det stora vattenverket.

Vattenverk
 

Bra att veta vid vattenläckor och ledningsarbeten

Vid ledningsarbeten eller andra störningar på ledningsnätet kan vattnet bli missfärgat. Det beror i regel på att järnavlagringar i rören släpper och följer med vattnet. I de flesta fall försvinner missfärgningen om du spolar en stund i dina kranar. Vattnet är trots missfärgningen inte hälsofarligt.

Ibland kan vattnet vara mjölkaktigt. Det beror på att luft har kommit in i ledningen. Om vattnet får stå ett tag blir det klart igen. Luft i ledningen påverkar inte vattnets kvalitet i övrigt.

Kontakt

Vid akuta ärenden efter kontorstid:
031-703 17 77

Senast uppdaterad