Fysisk aktivitet

Att röra på sig och få upp pulsen regelbundet är viktigt för välmåendet och kan hjälpa dig att förebygga flera vanliga sjukdomar. På den här sidan får du veta mer om hur mycket du helst bör röra på dig, vilka positiva effekter det ger och tips på hur du enkelt och gratis kan komma igång.

Din kropp är gjord för rörelse. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar både kroppen och din psykiska hälsa positivt. I dagens samhälle spenderar vi många timmar med att vara stillasittande och det finns därför många hälsovinster med att regelbundet ta dig en bensträckare. Till exempel kan du välja att ta trapporna i stället för hissen, parkera en bit bort, hoppa av bussen lite tidigare eller ta en promenad på lunchen. Även hushållssysslor såsom städa, tvätta och dammsuga ger dig viktig och bra aktivitet.

Känns det svårt att komma igång? Bestäm dig för en eller två saker som du vill förändra och håll dig till dem. Försök hitta något som känns rimligt att klara av. Att förändra en vana kan ta tid och det är vanligt med återfall. Fundera över vad som kan vara hinder för dig och se om du kan hitta strategier för att komma över dem.

Fysisk aktivitet ger många hälsoeffekter och kan förebygga flera vanliga sjukdomar och för tidig död. Här är exempel på några av alla de hälsofördelar som finns med att regelbundet röra på sig:

  • Minskad risk för depression.
  • Skydd mot typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.
  • Förbättrat minne.
  • Minskad risk för övervikt.

Föreläsningar och webbinarium om fysisk aktivitet

Webbinarium om fysisk aktivitet för barn och unga

Centrum för fysisk aktivitet bjuder in till webbinarium för vårdnadshavare om fysisk aktivitet för barn och unga. Webbinariet är kostnadsfritt och riktar sig till dig som vårdnadshavare till barn mellan 6 och 17 år.

Webbinariet anordnas av Västra Götalandsregionen (VGR).

Plats: Digital föreläsning
Anmäl dig och läs mer om föreläsningen på VGR:s webbsida: Webbinarium för föräldrar Länk till annan webbplats.

Hjälp för att komma igång med din fysiska aktivitet och träning

Här kan du ta del av tips på var du kan få hjälp att komma igång med träningen.

Fysisk aktivitet och träning hos 1177 Vårdguiden

På 1177 Vårdguiden hittar du både fakta om den fysiska aktivitetens effekter och tips på enkla träningsprogram för att komma igång och röra på dig mer.

Läs mer: 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Visste du att du kan få recept på fysisk aktivitet? På din vårdcentral kan du fråga om detta för att få tips på rörelseformer som är lämpliga utifrån din aktuella hälsosituation.

Läs mer: 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Via hälsocoach online kan du få kostnadsfritt stöd av en hälsocoach för att komma igång med exempelvis fysisk aktivitet. De enda kraven är att du bor i Västra Götalandsregionen och att du är 16 år eller äldre.

Läs mer: Hälsocoach online Länk till annan webbplats.

På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du få mer information om hur mycket just du bör röra på dig för att få de bästa hälsoeffekterna.

Ta del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande: Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Försvarsmaktens träningsklubb – applikation med övningar utan krav på utrustning.

Hittaut – orienteringsapplikation från Svenska orienteringsförbundet.

Senast uppdaterad