Socialmedicinsk mottagning

Är du bekymrad över att du dricker för mycket alkohol? Är du beroende av droger/ tabletter och önskar en förändring? Du kanske har någon i din närhet med beroendeproblem som du är orolig för? Socialmedicinska mottagningen erbjuder rådgivning och hjälp för dig över 18 år.

Som vuxen kan du vända dig direkt till vår socialmedicinska mottagning. Du kan även vända dig till socialkontoret för att få hjälp att komma till rätt form av stödinsats. Även du som anhörig till någon med beroende kan få stöd i din situation. På socialmedicinska mottagningen finns kuratorer samt en sjuksköterska med inriktning mot beroende.

Samtalsbehandling och besök hos kurator eller sjuksköterska hos socialmedicinska mottagningen är kostnadsfritt. Verksamheten drivs i samverkan mellan socialförvaltningen och Västra Götalandsregionen.

Socialmedicinska mottagningen erbjuder

  • stödsamtal och behandlingssamtal med fokus på att bli fri från sitt beroende
  • viss hantering av mediciner, till exempel antabus
  • drogtester och utandningsprov
  • möjlighet att tillsammans med kurator och sjuksköterska få en samlad behandlingsinsats utifrån individens specifika behov

Du som bor i Stenungsunds kommun kan vända dig direkt till socialmedicinska mottagningen för ett första besök. Vi kan erbjuda upp till tre besök utan att dina uppgifter journalförs. Om samtalet leder till att du behöver någon typ av längre behandling, gör vi en gemensam ansökan till socialsekreterare på Vuxenenheten.

Du kan även vända dig till socialkontoret. Då blir din första kontakt vanligtvis med en socialsekreterare som är inriktad på beroendeproblematik. Efter ansökan eller anmälan görs en utredning för att se vilka behov du har och vilka hjälpinsatser som kan vara aktuella.

Vård- och behandlingsinsatser ska vara frivilliga så långt det är möjligt. Vid särskilt allvarliga fall har samhället skyldighet att ingripa för att en person inte ska komma till skada utan kan få vård med stöd av lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) eller lagen om vård av unga (LVU).


Sekretess

Tystnadsplikt gäller. Alla uppgifter du lämnar skyddas av bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen.

I fall där vi bedömer att det finns risk för att liv och hälsa skadas allvarligt av ett beroende, råder anmälningsplikt till Socialtjänsten. Likaså är vi skyldiga att anmäla till socialtjänstens enhet för barn och unga om vi får kännedom om att barn riskerar att fara illa.

Kontakt

Mottagningstelefon

Måndag till fredag kl 09.00-10.00
0303-73 81 58

E-post

socialmedicinsk.mottagning@stenungsund.se

Telefon kuratorer

0303-73 82 62

0303-73 29 53

0303-73 00 61

Telefon sjuksköterska

0735-58 63 16

Besöksadress:

Västanvindsgatan 4, 2 trappor
(Ingången är till höger om entrén till Polisen)

Senast uppdaterad