Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Stenungsund klättrar starkt uppåt i årets företagsklimatranking

Stenungsund kommun lyfter sig med hela 54 placeringar till plats 66 i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.

– Det är ett fantastiskt resultat för Stenungsunds kommun som också gynnar vårt lokala näringsliv. Med tanke på en pågående pandemi med flertalet utmaningar, är detta ett bevis på att vi är på rätt väg i arbetet med att stärka företagsklimatet i kommunen, säger Olof Lundberg kommunstyrelsens ordförande.

I 2021 års enkät till företagarna, som ligger till grund för Svenskt Näringslivs ranking, har Stenungsund kommuns betyg förbättrats. År 2020 hade kommunen ett sammanfattande betyg på 3,3 för företagsklimatet i kommunen, i år landar betyget på 3,6.

Särskilt framgångsrikt uppfattas Stenungsund kommuns arbete med service och bemötande (från betyg 3,0 till betyg 3,4).

– Att Stenungsunds kommun ökar så pass mycket i den här frågan är väldigt positivt eftersom den kommunala servicen har stor betydelse för företagen. Det är fantastiskt att se att det arbete som gjorts föregående år har gett resultat, säger näringslivschef Jessica Waller.

Nätverkande för företagare

Stenungsund kommun samarbetar med bland annat Företagarna Stenungsund & Tjörn för att skapa olika forum för företagare i kommunen att samverka, utbyta erfarenheter och idéer.

Till exempel anordnas det regelbundet kostnadsfria frukostträffar, digitala workshops och informationsträffar.

– Nätverkande är viktigt för utvecklingen av företagen. Det skapar möjligheter för kommunen och företagen att samverka och är en bra arena för kommunen att berätta om vad vi gör för näringslivet, säger Jessica Waller.

På kommunens webbsida för Näringsliv och arbete kan du se vilka arrangemang som anordnas för dig som företagare: Näringsliv och arbete (stenungsund.se) Länk till annan webbplats.

I år rankas Stenungsund kommun:

 • Plats 5 i Göteborgsregionen
 • Plats 14 i Västra Götalandsregionen
 • Plats 66 bland Sveriges 290 kommuner

Med ett hopp på totalt 54 placeringar uppåt i rankingen är Stenungsunds kommun "Årets klättrare" i Göteborgsregionen.

Topp 10:

 1. Vårgårda kommun
 2. Härryda kommun
 3. Solna kommun
 4. Danderyd kommun
 5. Höganäs kommun
 6. Staffanstorp
 7. Burlöv
 8. Trosa
 9. Götene
 10. Falkenberg

Läs mer

Du hittar mer information om rankingen på foretagsklimat.se Länk till annan webbplats.

Fakta: Svenskt Näringslivs enkät

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

Rikssnittet för företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Sveriges kommuner är 3,29 på en 6-gradig skala där 1 = dåligt och 6 = utmärkt. Positiv andel är betyg 4 (bra) eller högre. Snittet för Västra Götalands län är 3.5.

Svenskt Näringslivs ranking av landets 290 kommuner 2021 presenterades den 22 september.

Senast uppdaterad