Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Nu startar krisberedskapsveckan 2021

Krisberedskapsveckan arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och pågår under vecka 39. Syftet är att öka vår beredskap vid större samhällskriser.

Stenungsunds kommun arbetar aktivt med säkerhetsfrågor och har en krisberedskap vid samhällsstörningar. Men det är även viktigt att du som bor i kommunen är informerad och engagerad om något skulle hända. Den nationella Krisberedskapsveckan Länk till annan webbplats. är ett bra tillfälle att ta del av information om vad du själv kan göra för att förbereda dig och dina anhöriga inför en situation där samhället helt plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Syftet är att förbereda oss om vardagen vänds upp och ner

Vad gör du om till exempel mobilnätet slutar fungera, elen är borta en längre tid eller om vattnet inte kommer ur kranen? Finns det någon mat i kylen och kan du tillaga den, hur håller du värmen om störningen sker under vinterhalvåret och hur betalar du om betalkort och bankomater inte fungerar?

Krisberedskapsveckan syftar till att väcka tankar hos dig som privatperson om det egna ansvaret om plötsligt ”vardagen vänds upp och ner”. Det är viktigt att ha en egen beredskap om till exempel viktiga samhällsfunktioner som internet och telekommunikationer, el- och vattenförsörjning slås ut på grund av it-attacker eller extremt väder.

Lär dig mer om krisberedskap

Stenungsunds kommun arrangerar inga aktiviteter under krisberedskapsveckan men du som vill öka din beredskap kan göra mycket på egen hand.

Allmänt om kris från MSB

På MSB:s webbsida Råd till privatpersoner Länk till annan webbplats.hittar du tips på sådant som är bra att ha hemma och hur du förbereder dig för att tillgodose de viktigaste behoven under en kris såsom vatten, värme, mat och kommunikation.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Under 2018 delade MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” Länk till annan webbplats. till 4,9 miljoner hushåll. Broschyren fokuserar på hur privatpersoner kan öka sin kunskap om krisberedskap och förbereda sig för klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt (vid exempelvis naturkatastrofer eller terrorattentat).

Under vecka 39 kan du som invånare i Stenungsunds kommun hämta broschyren "Om krisen eller kriget kommer” i kommunhuset i receptionen.

Här kan du läsa mer om broschyren och ladda ner den i PDF-format. Länk till annan webbplats.

Filmer om krisberedskap

Om det blir el- och värmeavbrott – vad gör du då? Länk till annan webbplats.
Skydda ditt hus mot översvämning Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – skydda dig mot brand Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – mat Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – kommunikation Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – vatten Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – värme Länk till annan webbplats.
För barn: Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats.

Specifikt om Stenungsunds kommun

Om du vill veta mer om krisberedskap och har specifika frågor är du välkommen att kontakta kommunens säkerhetssamordnare som du når via e-post dennis.salenborn@stenungsund.se.

SMS vid kris för dig som bor i Stenungsunds kommun

Om det blir driftstörningar eller större samhällsstörningar använder sig Stenungsunds kommun av sms-utskick för att nå ut med informationen. Är du skriven på en adress i Stenungsund och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress – så kommer du automatiskt att få våra SMS-utskick om det inträffar en kris. Länk till annan webbplats.

Anmälan - Få viktig samhällsinformation via SMS (stenungsund.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad