Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

En dryg vecka efter skredet - intervju med Samhällsbyggnads sektorchef

Nu har det gått en dryg vecka sedan det stora skredet vid Stenungsundsmotet på E6. Kommunen har arbetat på många olika sätt med händelsen och vi ställer några frågor till Stefan Svedhem som är tillförordnad chef för sektor Samhällsbyggnad.

Hej Stefan, tack för att du tar dig tid att svara på några frågor. Hur går dina tankar kring skredet som hände för en dryg vecka sedan?

Stefan Svedhem, tillförordnad sektorchef Samhällsbyggnad (arkivbild)

– Det är en oerhört stor händelse som påverkar och kommer påverka många personer under en lång tid framöver. Det gäller inte bara lokalt i vår kommun, utan även regionalt, nationellt och till viss del internationellt, som till exempel Norge. 23 september 2023 kommer alltid vara ett datum vi minns.

– Trots den stora påverkan som skredet innebär och med respekt för de som skadades, så finns ändå en tacksamhet att detta inte skedde under till exempel fredagseftermiddagens rusningstrafik.

Hur arbetar kommunen med det som skett?

– Vår första prio var att få ut information om vad som hänt och att säkerställa att våra grundläggande verksamheter fungerade som de skulle, med så lite påverkan som möjligt. För att kunna möta oroliga invånare och kunna svara på frågor snabbt öppnade vi också medborgarservice under lördag morgon.

– Kommunledningen har varit i stabsläge sedan skredet, vilket innebär att vi i princip bara arbetar med frågor kopplat till det som skett. Vi samverkar dagligen med olika aktörer kring händelsen och tar snabba och viktiga beslut när det behövs.

– Alla kommunens verksamheter påverkas mer eller mindre av skredet. Hos oss på Samhällsbyggnad, där vi arbetar med bland annat frågor kring trafik, ledningar, detaljplaner, bygglov, miljöfrågor med mera så är de flesta av våra medarbetare inkopplade på ett eller annat sätt.

Många undrar hur skredet kunde ske? Vem är ansvarig?

– Det är den frågan som alla ställer och vill ha svar på, men just nu finns det inga svar.

– Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen grov allmänfarlig vårdslöshet, vilket innebär att de arbetar med frågan hur detta kunde ske. Att skredområdet är ett för farligt område att vistas på försvårar såklart arbetet just nu.

– Vår roll i kommunen är att underlätta för polisens arbete, svara på frågor och förse dem med det underlag de vill ha från oss.

Har du något slutligt du vill säga?

– Vi upplever ett enormt fint teamarbete både internt hos oss i kommunen, men också med övriga myndigheter och aktörer som arbetar med olika frågor kopplade till skredet. Alla har ett engagemang och målsättning att återställa detta så fort det är möjligt.

– Slutligen skulle jag vilja rikta ett stort tack till alla Stenungsundsbor och även näringslivet för den förståelse och tålamod jag upplever finns för situationen. Man tar extra hänsyn i trafiken, ställer upp för varandra, förstår att saker kan ta lite tid och att vi idag inte har svaret på alla frågor.

Senast uppdaterad