Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Beredskapsveckan 2023

Beredskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och pågår under vecka 39. Syftet är att öka privatpersoners beredskap vid större samhällskriser.

Årets tema för Beredskapsveckan är öva. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och beredskap inför kriser och krig. MSB tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det.

Syftet är att förbereda oss om vardagen vänds upp och ner

Stenungsunds kommun arbetar aktivt med säkerhetsfrågor och har en krisberedskap vid samhällsstörningar. Men det är även viktigt att du som bor i kommunen är informerad och engagerad om något skulle hända. Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att ta del av information om vad du själv kan göra för att förbereda dig och dina anhöriga inför en situation där samhället helt plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Vad gör du om till exempel mobilnätet slutar fungera, elen är borta en längre tid eller om vattnet inte kommer ur kranen? Finns det någon mat i kylen och kan du tillaga den, hur håller du värmen om störningen sker under vinterhalvåret och hur betalar du om betalkort och bankomater inte fungerar?

Lär dig mer om krisberedskap

Arrangemang och händelser i Stenungsunds kommun

Under Beredskapsveckan kommer Stenungsunds kommun tillsammans med Frivilliga Resursgruppen (FRG) att aktivera en av kommunens trygghetspunkter vid Kulturhuset Fregatten på lördag den 30 september kl 10:00-14:00. Välkommen förbi för att samtala med kommunens personal och FRG samt se hur en aktiverad trygghetspunkt kan se ut.

Du kommer även kunna träffa FRG på Stenungstorg kl 11:00-18:00 mellan den 25-29 september.

Läs mer: Hemskyddsområden (HSO) och trygghetspunkter Länk till annan webbplats.

Allmänt om kris från MSB

På MSB:s webbsida, råd till privatpersoner, hittar du tips på sådant som är bra att ha hemma och hur du förbereder dig för att tillgodose de viktigaste behoven under en kris såsom vatten, värme, mat och kommunikation.

Råd till privatpersoner Länk till annan webbplats.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Under 2018 delade MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,9 miljoner hushåll. Broschyren fokuserar på hur privatpersoner kan öka sin kunskap om krisberedskap och förbereda sig för att klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt, vid exempelvis naturkatastrofer eller terrorattentat.

Under vecka 39 kan du som invånare i Stenungsunds kommun hämta broschyren "Om krisen eller kriget kommer” i kommunhuset i receptionen.

Här kan du läsa mer om broschyren och ladda ner den i PDF-format Länk till annan webbplats.

Filmer om krisberedskap

Om det blir el- och värmeavbrott – vad gör du då? Länk till annan webbplats.
Skydda ditt hus mot översvämning Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – skydda dig mot brand Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – mat Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – kommunikation Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – vatten Länk till annan webbplats.
Hemberedskap – värme Länk till annan webbplats.
För barn: Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats.

Specifikt om Stenungsunds kommun

Om du vill veta mer om krisberedskap och har specifika frågor är du välkommen att kontakta kommunens säkerhetssamordnare Dennis Salenborn som du når via e-post dennis.salenborn@stenungsund.se.

SMS vid kris för dig som bor i Stenungsunds kommun

Om det blir driftstörningar eller större samhällsstörningar använder sig Stenungsunds kommun av sms-utskick för att nå ut med informationen. Är du skriven på en adress i Stenungsund och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress kommer du automatiskt att få kommunens SMS-utskick om det inträffar en kris.

Anmäl ditt telefonnummer - Få viktig samhällsinformation via SMS Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad