Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Wernas musik – bättre än alla mediciner i världen

På Tallåsens äldreboende bor den omtyckta radioprofilen och programledaren Werna Nordqvist. Hon har vigt sitt liv åt musiken och radiokanalen Radio 88 i Partille och nu håller hon regelbundet i mycket omtyckta musiktillställningar för de andra boende på Tallåsen. ”Bättre än alla mediciner i världen” – några ord från en deltagare i publiken.

Vi fick möjligheten att vara med vid ett av Wernas musiktillfällen ”Nostalgimusik med Werna”. En ynnest då vi har att göra med ett riktigt fullblodsproffs. Idag är det ett tjugotal i publiken och personalen bekräftar att de här tillfällena verkligen är uppskattade, normalt brukar det vara uppåt 40 stycken som kommer.

Några i publiken under dagens "Nostalgimusik med Werna".

”Det är så roligt att få göra det här. Ibland är det som om 10 år lyfts från publikens ansikten när jag spelar musiken.”

Werna har planerat allt i förväg och har med sig en korg med utvalda skivor. Hon har stenkoll på vilka låtar som är med på varje skiva och vilka spår de olika låtarna har.

”Ska vi tuffa igång tåget tycker ni? Då gör vi det!”

Musik från Glenn Miller fyller lokalen. Vi fortsätter med bland annat Sven Ingvars Börja om från början, Benny Goodmans Let´s dance, Möte i monsunen med Taube och Där björkarna susar med Jailbird singers.

Det är tydligt att publiken känner igen musiken det spritter i benen, gungas i takt och många sjunger med. Werna guidar oss proffsigt genom låtarna och kommer med underhållande små fakta och anekdoter emellan. Ibland lyfter hon själv micken och sjunger med.

Werna Nordqvist in action på Tallåsens äldreboende.

Vi får lyssna på en blandning av både svensk och amerikansk musik, storband, blues, boogie woogie och soul. Hon har en härlig röst att lyssna på och det blir en inspirerande timme med låtar främst från 30- och 40-talet.

”Det ska vara äldre musik, nyare har jag inte så mycket för.”

Werna har pigga ögon och talar utan pardon om vad hon tycker och tänker om olika ämnen. Hon är till exempel tydlig med att vi ska skriva att personalen på Tallåsen är fantastisk ”de ska ha världens eloge!” och ”de borde få löneförhöjning hela bunten!”. Vi lovar henne att skriva detta.

Musiken har alltid varit närvarande

Werna växte upp på landet i Landvetter utanför Göteborg och flyttade sedan till Kortedala som då, 1955, var en nybyggd stadsdel i Göteborg. Senare övertog hon släktens sommarstuga i Jörlanda och flyttade hit till Stenungsund. Hon har också bott i Ucklum.

Musiken fanns i släkten och intresset tog fart redan när Werna var ett litet barn. Hon spelade gärna piano (helst på gehör) och på övervåningen i mormodern och morfaderns hus hade Wernas morbror en grammofonspelare där bland annat Gene Crupa (en amerikansk jazz- och storbandstrumslagare) gick varm. Det kom att bli en ar Wernas många husgudar.

Mean woman blues och Morgon med Werna

Werna har senare i livet varit programledare på lokalradiostationen Radio 88. Där har hon på ideell basis varit programledare i 19 år för bland annat programmen Mean woman blues (namnet hittade hon på själv då hon var ”ensam tjej bland 15 killar på redaktionen”) och Morgon med Werna. Hon har alltid gått på känsla och aldrig arbetat med manus. Till vardags arbetade Werna på Kronofogdemyndigheten.

Ett imponerande liv

Hon har haft ett imponerande liv, läst geologi om jord- och bergarter på Chalmers, startat Göteborgs geologiska förening, minglat med kändisar, kända band, varit mannekäng, styrt upp resor till USA och sänder fortfarande radio några gånger per månad via sin telefon på Tallåsen. Det är svårt att göra hennes liv rättvisa då hon har onekligen varit med om mycket. Idag hann vi bara skrapa lite på ytan.

Vi tackar för att få ha varit med på ett av Wernas omtyckta musiktillfällen på Tallåsen! Ett som är säkert är att hennes närvaro, musik och glada lynne verkligen sprider glädje.

Senast uppdaterad