Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Vi rustar med högdosvaccin mot säsongsinfluensan

Alla äldre på våra särskilda boenden som tackat ja till en tredje dos covid-vaccin har nu fått den. Nu arbetar vi vidare och rustar för vaccinering av säsongsinfluensan. I år har vi möjlighet att erbjuda ett så kallat högdosvaccin till de äldre på våra särskilda boenden.

Ett högdosvaccin innebär att samma spruta innehåller fyra gånger högre antigendos än vanligt influensavaccin. Det ger därför ett bättre skydd mot influensa för äldre personer då deras immunförsvar svarar sämre på vanligt influensavaccin.

– Förra året uteblev influensasäsongen helt, troligen som en följd av alla de åtgärder som vidtogs mot covid. Vi befarar därför en ökad risk att många blir influensasmittade i år, säger Johanna Nordqvist, Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Stenungsunds kommun. Därför känns det extra bra att vi kan erbjuda våra äldre inom Säbo detta just i år.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar högdosvaccin till personer som bor på särskilda boenden för äldre. En begränsad mängd har upphandlats nationellt och vaccinet kommer därför endast erbjudas personer som bor på särskilt boende för äldre, enligt beslut av Västra Götalandsregionen.

Vaccination mot influensa — Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad