Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Sommarvikarier får utbildning

Sektor Socialtjänst har haft sina omtyckta introduktionsutbildningar för sommarens nya vikarier som ska arbeta inom vård, omsorg och Funktionshinder. Under utbildningen har deltagarna bland annat fått lära sig förhållningssätt mot brukare och olika praktiska moment som att köra rullstol och ta på kläder.

Introduktionen delades upp i olika grupper,, en för de som ska arbeta på ett äldreboende eller inom hemtjänsten och en för de som ska arbeta inom Funktionshinder.

Vi fick förmånen att hänga med under en del av utbildningen och passade då på att ställa några frågor till två av deltagarna.

Ali Alizada

Hej hörni! Vad kul att få vara med idag! Vad tror ni kommer att bli roligast i sommar?

– Allt! Inga konstigheter med jobbet, säger Ali Alizada, som arbetar på lite olika enheter på Tallåsens äldreboende. Att man träffar och hjälper de äldre... kollegorna... Det är ett väldigt trevligt jobb! Jag trivs och gillar att arbeta här! Sen har jag ingen familj i Sverige och tycker därför det känns extra bra att ha kontakt med och hjälpa de äldre här.

– För mig är allting väldigt nytt, säger Ronja Forsman som arbetar på Lavendelgården på Tallåsens äldreboende. Jag kommer uppifrån landet och är uppvuxen på en bilskrot, så från ett mycket högt tempo med att köra hjullastare hela dagarna är det här ett lugnt jobb. Jag har inga förväntningar ännu, tror jag kommer gilla jobbet när jag fått in vanan och gjort alla moment några gånger.

Ronja Forsman

Vad tror ni kommer bli svårast då?

– Jag tänker att det svåraste nog kommer att vara hur jag ska prata med de äldre i sommar, säger Ronja. Jag arbetar på en avdelning med demens, så det tror jag kommer bli lite svårt i början, hur jag ska bemöta dem. Det finns ju inget facit, sedan är det såklart olika från person till person. Det praktiska känns inte svårt.

– Jag vet inte, inget! säger Ali, med ett leende. För mig är det här med att dokumentera nytt, men det lär vi om oss idag.

Hur har dagen idag varit?

– Dagen är nog mer för helt nya, de får nog med sig mycket, menar Ali. Det är viktigt med sån här utbildning innan man börjar, kunskapen är viktig. Personalen är jätteproffsig.

 

– För mig känns det mer som en repetition idag, några småsaker kanske är nya och så det här med dokumentationen.

– Innan vi kom hit idag så har vi tittat på många digitala videor, så mycket känns som repetition, säger Ronja. Så mer det här med att man får prova på, på riktigt, har varit bra. Steg för steg hur man gör saker liksom.

Senast uppdaterad