Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

En dag fylld av kunskap - sommarvikarierna får utbildning

Under de senaste veckorna har sektor Socialtjänst haft introduktionsutbildningar för sommarens nya vikarier som ska arbeta inom vård, omsorg och Funktionshinder. Under utbildningen har deltagarna bland annat fått lära sig förhållningssätt mot brukare och olika praktiska moment som att borsta tänder och ta på och av kläder i sängen.

Introduktionen delades upp i tre grupper, en för de som ska arbeta på ett äldreboende, en för de som ska arbeta inom hemtjänst eller personlig assistans och en för de som ska arbeta inom Funktionshinder.

Vi fick förmånen att hänga med under en del av utbildningen för ett av gängen och passade då på att ställa några frågor till några deltagare.

Hej hörni! Vad kul att få vara med idag! Vad tror ni kommer att bli roligast i sommar?

– Jag har bara varit inne och jobbat vid tre tillfällen ännu, men vårdtagarna är världens finaste! Så jag ser verkligen fram emot att arbeta med dem i sommar, säger Filip, som ska jobba på Lavendelgården på Tallåsens äldreboende.

– Det bästa med jobbet är att träffa de gamla. Jag ska också arbeta på Korttidsenheten så det innebär att man får träffa många olika omsorgstagare, nya hela tiden. Det är nästan som ett hotell, säger Maandeq med ett leende. Det är roligt att arbeta inom vården!

– Ja, att arbeta med människor och att lära sig nya grejer, fyller Felicia i. Just att jobba inom LSS som jag ska göra är så brett. Jag tycker det är roligt för på sommaren är det mycket aktiviteter med brukarna, vi får vara ute och hitta på olika grejer med varandra.

Maandeq, Felicia och Abdulhemet

Hur har dagen idag varit?

– Den har varit jättebra, jag har fått mer kunskap och det har varit bra att praktiskt få träna tillsammans med andra, säger Abdulhemet, som ska arbeta inom verksamheten Funktionshinder. Det har också varit roligt att träffa nya personer idag!

– Jag tycker också det har varit bra att lära sig om fler inriktningar, säger Felicia, det kan vara bra att ha med sig inför framtiden.

– Jag tar med mig lektionerna om rehab främst, de var bäst, fortsätter Filip. Att vi fick lära oss sköta och lyfta. Dagen var en bra blandning med teori och praktik där det var skönt att vi fick ha de praktiska momenten i mitten. Det har varit en bra dag!

Filip övar vändning

Varför sökte du det här jobbet och hur tror ni att man kan locka fler till det här arbetet?

– Jag sökte eftersom jag är utbildad inom detta, jag har erfarenheten, säger Maandeq. Det är roligt att träffa människor på jobbet!

– Jag pluggar Teknik och sökte för att jag ville testa något helt annat än det, fortsätter Felicia. Jag kom in på LSS, vilket jag knappt visste vad det handlade om innan. Jag tror det kan vara bra att informera om vad det är och vad jobbet faktiskt innebär för att locka fler.

– Till en början låter det kanske inte så lockande, men det ger väldigt mycket att arbeta med människor, att få hjälpa dem dagligen! avslutar Filip.

 

Senast uppdaterad