Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Utökat tillsynsansvar mot restauranger gällande trängsel

Från den 1 juli 2020 får kommunen genom en tidsbegränsad lagstiftning det fulla ansvaret för tillsynen av Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel följs. Det innebär att kommunen kommer att ha befogenhet att vidta åtgärder eller stänga ner verksamheter som inte följer lagar, föreskrifter och riktlinjer inom området.

Pandemin ställer speciella krav på alla som driver restauranger och serveringsställen. Verksamhetsutövare är skyldiga att se till att kunder och gäster måste kunna hålla avstånd.

Livsmedelskontrollen i Stenungsund har uppdraget att göra tillsyn för att kontrollera att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av Covid-19 på serveringsställen följs.

- Vi har generellt en väldigt bra dialog med restauranger och serveringsställen här i Stenungsund, säger Maja Andersson chef över verksamheten Bygg Miljö. Under våren har vi arbetat kontinuerligt med att informera om vad som gäller och i vårt senaste utskick bifogade vi ett exempel på skyltning.

Från 1 juli utökas tillsynsansvaret, kommunen kommer då att ha befogenhet att vidta åtgärder eller stänga ner verksamheter som inte följer lagar, föreskrifter och riktlinjer inom området. Ett ansvar som tidigare låg på Smittskydd.

- Skillnaden i vår tillsyn nu från 1 juli är att vi också får befogenheten att vidta olika åtgärder eller till och med stänga ner verksamheter som inte sköter sig. Men att stänga ner en verksamhet är verkligen den sista utvägen. Än så länge har vi kunnat lösa inkomna synpunkter genom dialog med verksamhetsutövarna, fortsätter Maja.

Ansvaret på restaurangerna och serveringsställena är verksamhetsutövarnas, men alla har också ett personligt ansvar att följa de rekommendationer som finns. Tillsammans hjälps vi alla åt att hålla avstånd.

Senast uppdaterad