Gå direkt till innehållet
Nösnäsgymnasiets logotyp, länk till startsidan

Industritekniska programmet - Driftsäkerhet och underhåll/Svetsteknik

Industritekniska programmet leder till ett tekniskt avancerat yrke. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med till exempel produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri.

Inriktningarna Svetsteknik och Driftsäkerhet och Underhåll samläses i skolan och du väljer inriktning först i år 3, inför din APL. Det som skiljer inriktningarna åt är vilket företag du väljer för din APL. Du och din lärare samråder om APL-placering.

Utbildningen består av mycket praktisk undervisning i vår svets- och underhållsverkstad. Teori upptar även en stor del av din skoltid.

Driftsäkerhet och underhåll

Här lär du dig förebyggande underhållsteknik samt reparationsteknik av olika industriella system, och produktionsutrustningar och anläggningar. Inriktningen väljs till år 3.

Svetsteknik

Här lär du dig om olika svetstekniker och plåtbearbetningar. Du lär dig bland annat de vanligaste svetsmetoderna MMA, TIG, MIG-MAG, gas-svetsning och lödning. Inriktningen väljs till år 3.

Arbetsplatsförlagt lärande/APL

Du har APL totalt sex veckor i år 2 samt hela vårterminen i år 3. APL är förlagd till regionens Plåt och svets-företag och företag som är inriktade mot underhåll för industrin i Stenungsund, Tjörn och Orust med omnejd.

Efter gymnasiet

Efter utbildningen är det möjligt att direkt påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att genom val uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan.

Chansen till arbete efter avklarad utbildning är mycket stor. Exempel på jobb är svetsare, industrirörmontör, plåtslagare, verkstads- och underhållsmekaniker.

Industritekniska programmet

Kontakt

Nösnäsgymnasiet

Gymnasievägen 2
444 47 Stenungsund
Telefon 0303-73 80 80
expedition.nosnas@stenungsund.se

Senast uppdaterad