Industrirörmontör

Vuxenutbildningen startar den 12 augusti 2024 en helt ny utbildning till industrirörmontör. Utbildningen ges på plats i Stenungsund för vuxna inom hela Göteborgsregionen. Kursen är ettårig och kostnadsfri

Vad gör en industrirörmontör?

En industrirörmontör jobbar ofta på större industrier där man har rörsystem som transporterar vätskor och gaser. Där kan arbetsuppgifterna handla om:

  • montera och installera rör i industrianläggningar.
  • se till att röranslutningar är korrekta och täta.
  • utföra reparationer och underhåll av befintliga rörsystem.

Dessa uppgifter kräver bland annat att du ska kunna allt ifrån värmelära och systemuppbyggnad till svetsning och ritningsläsning.

Utbildningen leder till

Efter utbildningen kan du arbeta som industrirörmontör inom bland annat kemiska industrier, pappersbruk och läkemedelsindustrier. På vår utbildning lägger vi mest fokus på processindustrin.

Chanserna till jobb efter utbildningen är mycket goda!

Innehåll och upplägg

All utbildning förutom vissa studiebesök kommer att ske på plats i Stenungsund. Utbildningen ges på heltid under dagtid (vissa praktiska kvällspass kan dock förekomma!). Vi varvar teoretiska uppgifter med praktiska moment. En del av dina studier och kommunikation kommer också att ske via vår lärplattform Itslearning.

Samarbete med branschen

För att höja kvaliteten på utbildningen sker den i samarbete med branschen och det lokala näringslivet. Det gör också att dina chanser att få jobb ökar betydligt.
Några av de större företagen i trakten är Bilfinger, K-svets, IPC, Granitor Mechanical och Assemblin.

Kostnader

Själva utbildningen är gratis, men vi beräknar din kostnad för böcker och annat utbildningsmaterial till 2000 kr för hela utbildningen.

Förkunskaper

De förkunskaper du måste ha för att få börja utbildningen är matematik och svenska på grundläggande nivå.
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för ett nivåtest.

Studieperiod

Dina studier pågår under totalt 46 veckor. Utbildningen börjar den 12 augusti 2024 och pågår till den 27 juni året därefter. Vi har inga lov under denna tid, men vi brukar förlägga en del självstudier kring stora högtider som jul.

Antal platser

20

Kursplan

Du läser sammanlagt elva olika kurser under utbildningen. Du kan läsa mer om respektive kurs genom att klicka på länkarna.
OBS! När du följer vissa länkar kommer du till sidor hos Skolverket där flera kurser ligger ihopklumpade. Du kan därför behöva gå längst ner på respektive sida och klicka på den specifika kursen för att se det exakta innehållet.

Kurskod och länk

Kursnamn

Poäng

SYSSYT0 Länk till annan webbplats.

Systemuppbyggnad

100

SYSVÄM0 Länk till annan webbplats.

Värmelära

100

VEKVEK0 Länk till annan webbplats.

Verktygs- och materialhantering

100

VVIENT0 Länk till annan webbplats.

Entreprenadteknik

100

VVISAN01 Länk till annan webbplats.

Sanitetsteknik 1

100

VVIVAR01 Länk till annan webbplats.

Värmeteknik 1

100

INDIND01 Länk till annan webbplats.

Industrirörteknik 1

100

INDIND03 Länk till annan webbplats.

Industrirörteknik 3

200

INVVVI0 Länk till annan webbplats.

VVS TIG-svetsning rör

100

INVVVS0 Länk till annan webbplats.

VVS MMA-svetsning rör

100

KVARVF

Komvuxarbete

100

Summa

1200

Praktik/APL

Praktik för utbildningar på gymnasienivå kallas APL och i utbildningen ingår minst 15 procents praktik på arbetsplatser som i första hand ligger inom närområdet. APL-perioderna kommer att ligga i block och under dessa block är du ute på arbetsplatsen tre dagar per vecka.

Under din APL följer du arbetsgivarens schema, vilket kan innebära att du även kan komma att jobba kvällar, helger och nätter.

Ansökan

Ansökan kommer att ske via webbplatsen GRVUX.SE Länk till annan webbplats.. Den öppnar 3 april och stänger åter den 30 april. Om för få personer har sökt till utbildningen kan ansökan öppnas igen för eftersök från 29 juli.

Mer information

Kontakta gärna Vuxenutbildningens studievägledare för mer information och frågor kring sådant som behörighet, studiemedel, arbetsmarknad och liknande.

Senast uppdaterad