Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2019-06-03 13.11

Vernissage och utställning: Agnes Cleve

Välkommen på vernissage av en unik utställning med Agnes Cleve - en av Sveriges mest intressanta och populära kvinnliga konstnärer genom tiderna.

Datum: Torsdag 6 juni - lördag 17 augusti
Plats: Stenungsunds Konsthall, Galleri Koch, Kulturhuset Fregatten
Vernissage: Torsdag den 6 juni kl 13.00

Agnes Cleve (1876 - 1951) är en av Sveriges mest intressanta och populära kvinnliga konstnärer genom tiderna. Hennes stil är kraftfull, färgrik och formsäker. Hon är mångsidig i sitt uttryck och i sitt motivval: allt från klassiska landskap till industrier och arbetarmiljöer. I Cleves modiga konstnärliga uttryck syns influenser av första halvan av 1900-talets stora konstnärliga strömningar som kubismen och expressionismen. Cleve reste och målade över hela världen, och rörde sig i internationella konstnärskretsar och blev vän med bl a Gabriele Münter och Vasilij Kandinskij. Dessa världsberömda målare bodde hos Cleve i Sverige vid ett flertal tillfällen under första världskriget.

Cleve föddes och växte upp i Uppsala. Föräldrarna Alma och Per-Teodor uppfostrade sina döttrar i en akademisk anda. Efter att ha studerat på Tekniska skolan i Stockholm och sedan arbetat som laboratorieassistent valde Agnes att år 1897 börja på Valands målarskola i Göteborg, då med Carl Wilhelmson som lärare. Hon hade en stor kärlek till Bohuslän, och sommartid vistades hon mycket på Gullholmen, i Fiskebäckskil och på sin gård ”Hurdan” vid Källviken, på Skaftölandet.

”Bohuslän är faktiskt mitt andra liv... Annars målar jag lika gärna landskap som porträtt. Jag har en intensiv aptit på livet inom alla områden, men det är alltid särskilt roligt med människor.” Agnes Cleve, Stockholms-Tidning 1937.9.21

Omtalad blev hennes utställning tillsammans med bl.a. Sigrid Hjertén i Paris 1937, och hon har klassats av en tysk tidskrift som Sveriges främsta konstnärinna under 1900–talets första hälft.
På Valands målarskola träffar Cleve konstnären John Jon-And som hon gifter sig med 1915. Efter många år som målande konstnär avlider Cleve 75 år gammal 1951 efter en tids sjukdom. I nästan ett halvt sekel efter hennes död var Cleve en bortglömd konstnär, likt flera andra stora kvinnliga konstnärer genom historien. Hon upptäcktes igen i slutet på 80-talet, och har visats i uppskattade hyllningsutställningar på bl a Norrköpings Konstmuseum, Mjellby Konstmuseum, Uppsala konstmuseum och Oregaard konstmuseum i Danmark.

Agnes Cleve finns på Nationalmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Gävle museum, Norrköpings museum m. fl.

Läs mer om utställningen här.

Senast uppdaterad 2019-06-03