Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Stora väggmålningar blir en del av konststråk

Under försommaren kommer två husväggar inne i centrala Stenungsund och en vägg på Ekenässkolan att smyckas av stora muralmålningar. De centrala konstverken blir en del i ett konststråk längs vattnet.

Väggmålningarna är en del i Artscape som är ett urbant konstprojekt i samarbete med 11 andra kommuner i Göteborgsregionen.
- De väggar som vi valt ska ingå i projektet är den södra kulturhusväggen (den vägg som vätter mot Tjörnbron) och gavelväggen på kommunhuset, säger Kajsa Finn, kultursamordnare Stenungsunds kommun. Vi vill att konstverkens centrala platser ska göra att alla kommunens invånare ska känna sig delaktiga.

Konststråk

Genom väggarnas placering kan man promenera mellan dem och samtidigt uppleva konst som redan finns längs vägen.
- Det finns en idé om att skapa ett konststråk längs strandpromenaden från Nösnäs badplats ända bort till Badhustorget, säger Kajsa Finn. Det finns många skulpturer längs med det stråket som ägs av Stenungsunds kommun och Stenungsundshem och vi vill synliggöra dem och sätta dem i ett sammanhang.

Tema: folksagor från hela världen

Det här projektet har ett övergripande tema; folksagor från hela världen, och har fått namnet ARTSCAPE SAGA. Konstnärerna blir tilldelade en folksaga var och de har sedan i uppgift att kreativt gestalta den med ett unikt konstverk. När projektet väl är avslutat kommer det finnas en stor samling offentliga konstverk och folksagor att ta del av i hela regionen.

Väggmålning på Ekenässkolan

Elevrådet på Ekenässkolan kommer tillsammans med övriga elever på skolan vara med och tycka till om hur de vill att deras vägg ska se ut. En konstnär kommer därefter utifrån elevernas önskemål göra en tolkning och skapa ett konstverk på väggen.
- Den här målningen behöver inte ligga under temat folksagor från hela världen, utan eleverna på skolan får möjlighet att vara med och skapa en väggmålning som de känner igen sig i och är stolta över, säger Kajsa Finn, kultursamordnare Stenungsunds kommun.

ARTSCAPE SAGA är en hyllning till det universella berättandet och vår världs rika utbud på sägner, myter och folksagor. Under tre veckor i maj och juni kommer tolv kommuner i Göteborgsregionen att förgyllas av storskalig gatukonst skapat av konstnärer från världens alla hörn. Alla konstverk kommer att kombinera en klassisk folksaga med vår tids mest populära visuella konstform.

Var: 12 kommuner i Göteborgsregionen: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
När: 27 maj – 16 juni 2019

Muralmålning från tidigare Artscapeprojekt. Konstnär: Natalia Rak. Foto: Emil Malmborg.

Muralmålning från tidigare Artscapeprojekt. Konstnär: Janus. Foto: Fredrika Åkerberg.

Vägg på kulturhuset som ingår i Artscape

Vägg på kommunhuset som ingår i Artscape.

Senast uppdaterad