Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Konstprojekt i storformat

Artscape kommer till Stenungsund! Artscape är ett urbant konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, under försommaren 2019.

Artscape Saga

I bilden syns muralmålning skapad av konstnären Henrietta Kozica.

Under projektets tre veckor kommer konstnärer från hela världen att tillsammans med sina svenska och lokala kollegor skapa storskaliga offentliga konstverk på väggar runt om i regionen. Projektet leds och koordineras av den ideella gatu­konstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommu­nerna.

Till skillnad från tidigare Artscapeprojekt är det här projek­tet utformat efter en tydligare röd tråd och ett övergripan­de tema; folksagor från hela världen, och har fått namnet ARTSCAPE SAGA. Konstnärerna blir tilldelade en folksaga var och de har sedan i uppgift att kreativt gestalta den med ett unikt konstverk. När projektet väl är avslutat kommer det finnas en stor samling offentliga konstverk och folksagor att ta del av i hela regionen.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Vi tycker det är fantastiskt roligt att Stenungsund är en del av det här projektet, säger Kajsa Finn, kultursamordnare på Stenungsunds kommun.

Varje kommun kommer få två muralmålningar målade av en konstnär. Artscape bjuder även in till en workshop där invånare tillsammans med en erfaren konstnärer skapar ett konstverk. Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram.
- Vilka väggar som kommer användas är ännu inte klart. Vi vet inte heller vilka konstnä­rerna är som kommer till Stenungsund, säger Kajsa Finn. Det vi vet är att Artscape är väldigt noga med att välja rätt konstnär till rätt yta, och att uttrycket visuellt passar in med omgivningen, säger Kajsa.

FAKTA ARTSCAPE SAGA

När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv,
Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet genomförs i samarbete med Stenungsundshem.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban
samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival
någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och
ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Läs mer på www.artscape.se/saga Länk till annan webbplats.

Artscape

Muralmålning skapad av konstnären Jarus från Artscape 2016 i Göteborg. Foto: Fredrik Åkerberg

Senast uppdaterad