Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Bild på några av de som har jobbat för att göra den mobila basketplanen en verklighet.

Wilma Pernek aktiv i basketföreningen, Tomas Pernek ordförande i basketföreningen och Mia Marie Johansson från Kultur och fritid står på den mobila basketplanen.

Flyttbar basketplan i Stenungsund

Stenungsunds basketförening har med hjälp av Stenungsunds kommun satt upp en mobil basketplan vid Kristinedalsskolan. Planen har finansierats genom bidrag från förbund och stiftelser. Kommunens kultur-fritidsförvaltning har hjälpt till med markarbetet. Planen kommer att ha ledarledda aktiviteter i sommar och kommer att stå kvar vid skolan till höstlovet.

Själva idén att bygga en basketplan utomhus fick föreningen i början av pandemin när de inte kunde träna inomhus. Utbudet på träningsmöjligheter var begränsade. Tomas Pernek som är ordförande i Stenungsunds basket berättar att det som fanns att välja på var några sneda basketkorgar vid kommunens skolor. Då kontaktade de kommunen och började arbetet med att försöka bygga en egen plan. Målet med det har varit att bygga en yta som bjuder in till såväl spontanidrott som tränings- och tävlingsverksamhet.

Svårt att lösa mark

Mia Marie Johansson är föreningsutvecklare i Stenungsunds kommun och hon berättar att kommunen var positivt inställda till att bygga en basketplan. Problemet var att hitta en lämplig plats att bygga den på. Föreningen insåg snabbt att det skulle ta allt för lång tid att hitta en yta där de kunde vara. Då fick de idén att bygga en plan som gick att flytta på. De tog hjälp av basketförbundet med vilka material som vore lämpliga för att kunna bygga en mobil basketplan och kommunen föreslog att de kunde låna ytan bredvid skateparken vid Kristinedalsskolan.

Bidrag finansierade bygget

Planen som kostade drygt en halv miljon att bygga har finansierats genom bidrag från bland annat Riksidrottsförbundet, Svenska Basketförbundet och Tordénstiftelsen. Pengarna de fick finansierade ungefär 60 % av inköp av material och resterande pengar har föreningen själva lagt. Att anlägga marken under planen har kommunen hjälpt till med. Sedan har föreningens medlemmar lagt otaliga timmar på att bygga planen och få den i spelbart skick.

- Det här är en bra plats att ha planen på nu i sommar. Skateparken firar tioårsjubileum och det är även andra föreningar som bedriver verksamhet här under sommaren, säger Mia Marie. Dessutom har det precis blivit klart att planen kommer få stå kvar till höstlovet.

Ytterligare bidrag för aktivitet

Föreningen har även fått ett prova på-bidrag från kommunen och ett bidrag från Svenska Basketförbundet som de kallar Nothing but net. Det är en satsning för att få fler att testa basket och det går ut på att ytan ska aktiveras under ett antal timmar i sommar.

- Det ligger helt i linje med föreningens egna tankar. Vi kommer ha basketskola här med ledare från föreningen under tre veckor i sommar (v. 29-31). Då är alla som vill lära sig spela basket välkomna hit, berättar Tomas. Men det är inte bara när planen är bemannad med ledare från basketklubben man kan spela, utan den öppen att gå dit och spela när som helst.

Själva planen är byggd för en sorts basket som de kallar 3x3 eller Streetbasket. Den är inte lika stor som en basketplan inomhus och den lämpar sig för spel 3 mot 3. Det är en något snabbare form av basket med lite enklare regler. Lördag 16 juni invigs planen med en tävling. Alla som vill är välkomna dit för att titta.

Wilma Pernek är tolv år gammal och har spelat basket i fem år. När hon får frågan vad som är roligast med basket säger hon att det är att vara med kompisarna i laget och att spela matcher. Hon förklarar också att det är en bra stämning, att man inte måste vara på något speciellt sätt för att spela basket och att alla är välkomna.

Föreningen startades 1971 och har cirka 140 aktiva ungdomar. Över 90 % av de aktiva är under 18 år gamla.

Bild på två personer som spelar basket.

Wilma testar den nya planen vid Kristinedalsskolan.

Senast uppdaterad