Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2017-02-20 10.15

Allt fler ungdomar hittar till Kulturhuset Fregatten

Från och med måndagen den 20 februari finns fritidsledare på plats i Kulturhuset Fregatten.
– Det är viktigt för oss att möta ungdomarna där de finns, och vi märker att allt fler ungdomar kommer till Kulturhuset Fregatten, säger Pia Solefors, chef Kultur och Fritid.

Kulturhuset har alltid varit en mötesplats där alla åldrar varit välkomna, men sedan en tid tillbaka har barn och ungdomar varit en prioriterad målgrupp. Det nya rummet för barn och unga och den nya scenen är exempel på hur det skapas förutsättningar för att Kulturhuset ska bli en kreativ mötesplats där barn och ungdomar kan vara med och utveckla innehåll och aktiviteter.
– Det märks att ungdomar börjar hitta till Kulturhuset, säger Pia. Det är jätteroligt, men det är viktigt att vi möter ungdomarnas behov och intressen på ett bra sätt, så det skapas en trygg och säker miljö för alla som jobbar här och för alla som besöker Kulturhuset.

Varje måndag, tisdag och torsdag mellan klockan 15-19 kommer det finnas fritidsledare i Kulturhuset Fregatten.
– Vi ser att det finns en oro kring missbruk som går ner i åldrarna, det är ett samhällsproblem som även berör oss lokalt, säger Pia Solefors. Vi tycker det är viktigt att ta oron på allvar och vi har täta dialoger med polisen och socialtjänsten. Fritidsledarna på våra fritidsgårdar på Hasselbacken och i Stora Höga gör ett fantastiskt jobb, och nu kommer de även kunna möta ungdomarna här på Kulturhuset Fregatten.

Arbetet med det nya rummet för unga (målgrupp 13-26) går framåt och en arbetsgrupp med medarbetare från olika verksamheter inom Kultur och Fritid har fått i uppdrag att inventera behov och att få med ungdomar i arbetet med utformningen av rummet. I förra veckan arrangerades bland annat en workshop med 25 ungdomar där de fick komma med idéer och önskemål på hur verksamheten ska utformas.
- Tidigare har vi samlat grupper från fritidsgårdarna och bibliotekets bokklubb, och ungdomarna har en massa bra och kreativa idéer, säger Christoffer Ahlberg, samordnare för arbetsgruppen. Men även om vi inte är klara med hur rummet ska inredas och vad det ska innehålla testade vi redan under sportlovet att ordna aktiviteter i rummet. Vi ordnade bland annat en fotoworkshop och bjöd in till att testa att spela gitarr.


Kontakt

Kultur- och fritidschef

Pia Solefors
Kulturhuset Fregatten
0303-73 80 66
pia.solefors@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2017-02-20