Stenungsunds kommunvapen

Mariagårdens trädgård

Mariagårdens trädgård är en liten pärla mitt i Stenungsunds industriområde. Trädgården ligger kring ett kulturminnesmärkt 1700-talshus. I trädgården finns större odlingsytor för odling av ettåriga växter, men även ett par perennrabatter där äldre växter odlas. Det finns ett mindre växthus där man kan vila sig och ett orangeri som under våren används för pedagogisk verksamhet. Sommartid används orangeriet som kurslokal.

Mariagårdens trädgård

Tema för trädgården 2019 är bin och biodling

Trädgårdens rabatter och odlingsbäddar kommer fyllas med växter som tama och vilda bin, fjärilar och andra insekter gillar. Det kommer även att odlas äldre sorters grönsaker, bland annat bondbönan ’Solberga’ som kommer från trakten.

Ett par dagar i veckan finns Mariagårdens egen hortonom Frida Törnkvist på plats för att jobba i trädgården och svara på frågor. I trädgården arbetar även Mariagårdens dagliga verksamhet och Västergårds dagliga verksamhet. Tanken med Mariagårdens trädgård är att odla äldre växter på ett nytt sätt. Vissa dagar finns också Mariagårdens timmerman Robert Carlsson på plats.

Mariagården barnens trädgård

Barnträdgården

Mitt i Mariagården trädgård finns en liten barnträdgård där barn och vuxna kan leka. Lekstugan hålls öppen maj-september och i barnträdgården är det tillåtet att plocka bär och frukt.

Naturstig

Kring Mariagården går en naturstig längs Stenunge å och vidare genom ett skogsparti. Naturstigen är uppskattad av både hundägare och fågelskådare.

Mariagårdens historia

Mariagården byggdes någon gång mellan 1770-1790 och är idag ett hus att använda med omtanke och respekt. 1989 blev huset förklarat som byggnadsminne och har blivit stilfullt renoverat under senare år.

Vill du veta mer om Mariagårdens historia, läs här.

Öppettider

Trädgården är öppen dygnet runt, året runt.

Hitta hit

Mariagården ligger som en oas i Doteröds industriområde, adress: Mariavägen 1.

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-11-29