Bild från utställning med Siri Carlén 2022

Bild från utställning med Siri Carlén 2022

Stenungsunds Konsthall

Stenungsunds Konsthall ligger i Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Här arrangerar Stenungsunds kommun utställningar med ambitionen att erbjuda besökarna en bredd av uttryck. Konsthallen ska utgöra en plattform för välkända och lokala konstnärer, såväl som åt det nya, oetablerade och utmanande.

I konsthallen visas även ett antal utställningar arrangerade av Stenungsunds Konstförening och konstnärsföreningen Konstvandringen i Södra Bohuslän. Här visas också periodvis Stenungsunds kommuns konstsamling i urval.

Välkommen att besöka oss!

Utställningar

Öppen Salong

14 januari – 4 februari
Öppen Salong är utställningen som ger alla med anknytning till Stenungsund möjligheten att ställa ut i kommunens konsthall! Stenungsunds kommun vill bejaka alla invånares kreativitet och förmåga att skapa, oavsett ålder, teknik eller utförande.

Välkommen på vernissage 14 januari kl 12!

Kommande utställningar 2023

Kristina Skantze

11 februari – 25 mars
Stygn efter stygn växer människoliknande tygvarelser fram ur Kristinas händer. Av sidentrikå och polyestervadd formar hon omsorgsfullt figurer och anletsdrag. Hon bär alltid med sig en kroppsdel att sy på. Handsömnaden öppnar upp för vardagliga mänskliga möten som ger figurerna en slags egen livserfarenhet. De blir mångbottnade till sin karaktär och kan på så vis spegla betraktarens känslostämning och väcka empati och fantasi till liv. De nakna skulpturerna är mer eller mindre obestämbara när det gäller ålder, kön, etnicitet och funktionalitet. Till utställningen på Stenungsunds Konsthall klär Kristina på några av dem och sätter in dem i sammanhang. Det skapar en tydligare berättelse och figurernas förmåga att spegla allmänmänskliga känslotillstånd prövas och förstärks. Bilderna kan ses som glimtar ur ett familjealbum där det ibland är svårt att avgöra vem som är vem. Bara rekvisitan omkring förändras över generationer, människans kärna är densamma.

Ulla Ohlson

29 april – 27 maj
Ulla Ohlson målar i akvarell samt arbetar i glas, och är en av grundarna till det NordiskaAkvarellsällskapet. Hon arbetar mycket med att gestalta stämningar, upplevelser och ögonblickljus i kustlandskapet oavsett det är i akvarellerna eller i de unika glasskulpturerna. Med ett djärvt anslag och en varsam hand låter hon färgerna agera över bildytan. De olika motiven befinner sig ständigt i en utmanande lek med färgerna. Mustigt, kraftfullt och i samma stund lekande lätt.

Lars Tunbjörk – Landet utom sig

6 juni – 19 augusti
Med sin speciella fototeknik och sin skarpa blick har Tunbjörk blivit en uttolkare av svenskarnas vardagsliv och folkhemmet Sveriges sammanbrott under det sena 1900-talet. Tunbjörks underfundiga bildvärld speglar den lilla människans behov och utsatthet i en globaliserad värld. I den turnérande fotoutställningen Landet utom sig visas ett urval bilder från fotografen Lars Tunbjörks unika konstnärskap.

Thomas Ekvall och Ylva Junfelt
26 augusti – 23 september
Thomas Ekvall är målare, främst olja, och tecknare, verksam i Göteborg; han ger "Händelser vid havet" som rubrik för sin utställning. Ylva Junfelts skulpturer uttrycker liv, lust, uppbrott och utbrott. Hennes figurer är inspirerade av känslor, tankar, rädslor och förhoppningar om vår tid. Ylva arbetar i gips, lera, papier-maché och brons.

Ewa Peva Evers
30 september - 18 november
Konstnär Ewa Peva Evers, verksam i Stenungsund, arbetar med skulptur, teckning och måleri. I samarbete med skräddare Christina Lycke i Kungälv, som arbetar med att skapa unika och exklusiva kläder, har installationen TRÅDEN tagit form. TRÅDEN löper igenom, väver och knyter samman betraktaren med utställningens alla unika objekt, autentiska skulpterade kroppar och människogestalter. Du får möta dig själv som den du var, skulle kunna vara, eller kanske kommer att bli och samtidigt uppleva att vi alla faktiskt sitter ihop i ett broderi av böljande linjer, rottrådar, trassel, längtan och drömmar.

Evapia Dugstad, Monica Sanborn & Eva Sasioglu

25 november – 16 december
Tre vänner med varsitt uttryck: måleri, glaskonst & smyckeskonst.

Hitta hit!

Lättaste sättet att resa kollektivt till Kulturhuset Fregatten är att gå av vid busshållplatsen "Stenungsunds Vårdcentral" som ligger 100 meter ifrån Kulturhusets entré. Från Göteborg tar du Stenungsunds Expressen SNU från Nils Ericssonsterminalen. Du kan även ta Västtåget till Stenungsunds Station och promenera därifrån, omkring 10 minuters promenad.

Reser du med bil tar du sikte på adressen Fregatten 1. Utanför Kulturhuset finns generöst med parkeringsplatser.

Öppettider

Måndag - fredag kl 08 - 19
Lördag - kl 11 - 15 Söndag - Stängt
Fri entré!

Prenumerera på Stenungsunds Konsthalls nyhetsbrev!


Anmäl dig här! Länk till annan webbplats.

Konst i Stenungsund


Vill du veta mer om Stenungsunds Konsthall, skulpturer eller konstvandringar?
Läs mer om konsten i Stenungsund här! Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kulturhuset Fregatten

Besöksadress:
Fregatten 1, Stenungsund
0303-818 80

Postadress:
Kulturhuset Fregatten
Fregatten 2
444 30 Stenungsund
kulturinfo@stenungsund.se

Senast uppdaterad