Stenungsunds kommunvapen
Åbacka besöksträdgård

Åbacka trädgård och hantverk

Åbacka trädgård är en mysig besöksträdgård och en mötesplats för grupper och privatpersoner som vill uppleva hantverk, natur, växter och trädgård. Det sociala projektet drivs av kommunen och finns för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och önskar grön rehabilitering.

Sysselsättning

Vi erbjuder trädgårdsarbete med odling av frukt och grönt, en besöksträdgård, snickeri, livsmedelsförädling och skapande verkstad (textil, keramik) samt friskvård. På området finns även en butik.

Vi bedriver vår verksamhet utifrån individens förmåga och intresse till sysselsättning. Att genom vårt förhållningssätt utgå ifrån det friska, vill vi erbjuda en meningsfull vardag som med stöd kan leda till en förändring och en väg till arbete och studier.

Intresserad av en plats hos oss?

Vid intresse kontakta en handläggare på individ-och familjeomsorgen. Platser erbjuds till invånare i Stenungsunds kommun och om plats finns till andra kommuner. Kom gärna på ett studiebesök.

Framtidsplaner

Våra framtidsplaner är att tillsammans med deltagare bygga upp en besöksträdgård där stenungsundsbor och andra besökare kan mötas i lugn och ro. Trädgården ska också kunna användas av förskolor och skolor i undervisning om ett hållbart ekologiskt kretslopp.

Giftfritt, resursbevarande och hållbart för miljö och hälsa

Om platsen

Åbacka ligger naturskönt i Ödsmål med utsikt mot grunda havsvikar och strandängar med Askeröfjorden i bakgrunden. Sommartid betar hästar från Jordhammars ridklubb på ängarna och på udden finns Råön ett fritidsområde med dansbana, midsommarfirande och badplats.

Hitta hit

Från busshållplats Stenungsund: Tag buss nr 4 mot Kolhättan eller buss 334 mot Svanesund. Gå av vid Jordhammar hållplats (c:a 4 min/resa). Följ skyltar mot Åbacka trädgård och hantverk (c:a 600 m). Följ vägen genom stallområdet och efter lilla bron tar du till vänster. När du ser växthusen är du framme.

Från E6 med bil: Tag av Stenungsund C, Svanesund. Nu kör du på Industrivägen, efter järnvägsövergången, tag höger in på Uddevallavägen (3 km). Följ skyltar mot Åbacka trädgård och hantverk.

Trädgårdsterapi vad är det?

Trädgårdsterapi är aktiviteter i trädgårdsmiljö. Som terapiform har det visat sig ha positiva effekter på hälsan. Trädgårdsterapi används för personer som är i behov av stresshantering, sysselsättning,arbetsrehabilitering och eller språkträning. Att vistas i natur och grönska ökar koncentrationsförmågan och sänker puls och blodtryck. Att ta hand om det som växer och följa dess årstidsbundna utveckling kan stärka självkänsla, tålamod och samhörighet. Det visar forskning. Trädgårdsarbete kan också planeras som sjukgymnastik.

Vill du boka in en grupp för besök eller har andra frågor?


Välkommen att höra av dig till:
Kristina Gunnarsson
Tel 0303-73 00 84
Kristina.gunnarsson@stenungsund.se

Åbacka Trädgård är ett leaderprojekt inom socialfonden

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-05-15