Hemester i Stenungsund

"Hemester är en semester som ägnas i eller i närheten av hemmet.
Hemester ska inte ses som ett andra klassens alternativ till semester, utan istället fokuserar man genom hemesterbegreppet på hur man med hemmet som bas kan uppleva sin näromgivning och ta vara på sin ledighet. Det finns även användare som pekar på att hemester kan vara mer avstressande än semester och mer miljövänligt”

Stenungsunds kommun har med sitt havs- och naturnära läge helt magiska förutsättningar för en riktigt lyckad hemester. Här har vi samlat alla våra hemestertips, med länkar till mer information. Ut och njut!

Utflyktsmål

Nybyggnad pågår

Mariagården och Stenunge by


Detta är en grön oas mitt i Stenungsund, och en plats för både avkoppling och lek.

Mariagårdens trädgård är öppen året runt och här kan du strosa bland både ettåriga plantor och perenna växter. Här finns ett litet växthus, perfekt för återhämtning, samt ett orangeri. Mitt i Mariagårdens trädgård finns en liten barnträdgård där barn och vuxna kan leka.

Som vanligt är sommarcafét igång - öppetider och mer information hittar du på Mariagårdens sida.

Mer information om Mariagården

Nybyggnad pågår

Stenungsön


Stenungsön är en lummig och grönskande ö där både konstintresserade och badsugna får sitt lystmäte. Här kan du promenera i Göteborgskoloristernas spår eller vandra längs havet.

Mer information om Stenungsön och dess historia Pdf, 1.2 MB.

Nybyggnad pågår

Råön och Åbacka Trädgård


Strax utanför centrum, söder om Ödsmål ligger Jordhammar. Här svänger du av om du vill besöka Råön som är ett fritidsområde på en charmig halvö och ett perfekt utflyktsmål för både stora och små. För att ta sig ut till Råön passerar man både ridskola och hästhagar. På sommaren får man promenera genom den vackra strandhagen för att nå ut till målet.

Vid parkeringen intill strandhagen ligger dessutom Åbacka Trädgård, som är en mysig besöksträdgård i kommunal regi.

Mer information om Råön
Mer information om Åbacka trädgård

Nybyggnad pågår

Toröd


I kommunens sydöstra del ligger friluftsanläggningen Toröd. Här arbetar ideella krafter med att skapa en mötesplats för motionärer av alla slag.

Fokus ligger på cykling och här finns en populär MTB-bana. Precis intill banan finns vindskydd och grillplats. Från grillplatsen går naturleder med varierande längd och svårighetsgrad anpassade både för de som vill få upp flåset och de som drar en barnvagn.

Mer information om Toröd

Nybyggnad pågår

Stenungsunds skatepark


Stenungsunds skatepark är en skön mötesplats för människor i alla åldrar, i nära anslutning till parkeringen vid Kristinedal. Parken passar alla oavsett hur skicklig man är på att åka. Parken är stor och omtyckt då den erbjuder olika typer av åkning och håller hög kvalitet. Här samsas 3-åringar, medelålders skateföräldrar, tonåringar och yngre barn. Bredvid skateparken finns en bana avsedd för enbart sparkcyklar.

Mer information om Stenungsunds skatepark

Nybyggnad pågår

Stenungsund Arena DiscgolfPark 


I Nösnäs friluftsområde bakom Stenungsund Arena finns elljusspår och en splitterny discgolfbana. Vi talar alltså om det som vi vanlisar kallar frisbeegolf – men sportens rätta namn är alltså discgolf. De nio hålen har alla varierande svårighetsgrad. Eftersom det inte är frisbees man kastar utan en liten mindre variant som kallas för disc så finns sådana att hyra för en billig peng på arenan.

Mer information om Stenungsund Arena discgolfbana

Nybyggnad pågår

Kulturhusparken


Mitt i Stenungsund ligger den fina Kulturhusparken, en mötesplats för alla stenungsundsbor och en plats för både lek och avkoppling. Här finns en populär lekplats och gröna ytor för den som vill breda ut picnic-filten. Runt Kulturhusparken finns Kulturhuset och Stenungstorg och här finns till och med en egen liten strand där man kan gräva ner tårna sanden. Under sommaren finns våra parkleksvärdar på plats och hittar på olika aktiviteter för barn i alla åldrar!

Nybyggnad pågår

Konststråket


Från Nösnäsbadet i söder till Badhustorget i norr går Stenungsunds Konststråk. Utmed vattnet och in emellan husen finns ett antal skulpturer och muralmålningar. Inför sommaren 2020 så har så kallade storyspots kopplats till några av konstverken längs med stråket, en möjlighet att få veta mer om exempelvis sagorna bakom muralmålningarna som gjordens våren 2019. För familjen finns en digital poängpromenad kopplad till konstverken. Tanken är att konststråket byggs på inför varje säsong med någon ny del eller konstverk.
Via appen Storyspot kan ni få veta mer om konstverken som finns längs Konststråket.
Läs mer här! Länk till annan webbplats.

Naturleder och gröna stigar


Stenungsund har flera naturleder och gröna stigar. Dessa är av varierande längd och finns både vid havet som i storskogen. Mer information om naturlederna samt vägbeskrivningar hittar du om du följer länken nedan.

Information om naturleder i Stenungsund

Badplatsguide

Nybyggnad pågår

Havsbad


Vill du ha krabbfiske, tång och salt i håret? Här hittar du kommunens alla badplatser längs havet.

Guide till kommunen havsbad

Nybyggnad pågår

Insjöbad


Föredrar du manetfria vatten utan musslor och flytbryggor framför hoppklippor då är våra insjöbad perfekta. Alla våra badplatser med sötvatten ligger runt sjön Hällungen som också förser kommunen med dricksvatten.

Guide till kommunens insjöbad

Kulturhuset Fregatten


Kulturhuset Fregatten är en väletablerad mötesplats och ett nav i södra Bohusläns kulturliv. Kom förbi på en fika på Fregattens café eller ta del av någon av dessa verksamheter som alla finns under samma tak!

Stenungsunds konsthall
Stenungsunds bibliotek
Molekylverkstan
Fregatten Bio
Turistinformationen

Stenungsund Arena invigningsdagen

Stenungsund Arena


Stenungsund Arena håller öppet hela sommaren! För dig som vill simma och bada inomhus finns här en nybyggd simhall. Ung som gammal, lekfull eller lugn - alla är välkomna!

På arenan finns dessutom ett gym och bowlinghall. Håll koll på arenans hemsida för öppettider.

Stenungsund Arenas hemsida
Bowlinghallens hemsida (drivs av Boost Café) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad