Standblommor med brygga i bakgrunden

Foto: Johan Lindgren

Råön & Jordhammarsviken

Strax utanför centrum, söder om Ödsmål ligger Jordhammar. Här svänger du av om du vill besöka Råön och Jordhammarsviken som är ett fritidsområde på en charmig halvö och ett perfekt utflyktsmål för både stora och små

För att ta sig ut till Råön passerar man både ridskola och hästhagar. På sommaren får man promenera genom den vackra sjöhagen för att nå ut till målet.

Jordhammarsviken är sedan 2022 ett så kallat biotopsskyddsområde, eftersom den grunda havsviken med standängen intill är en viktig miljö för hotade växter och djur.

Vid parkeringen intill strandhagen ligger dessutom Åbacka Trädgård, som är en mysig besöksträdgård i kommunal regi. Här finns hantverk, växter och trädgårdens rum och gångar är anpassade för att den med barnvagn, rullstol och rullator ska kunna ta sig fram utan svårigheter. Medhavd fika får med fördel förtäras.

Ute på Råön finns en dansbana av klassiskt snitt. Känslan av att ha rest tillbaka i tiden är absolut påtaglig. Här arrangeras normalt dans av Bygdegillet i Stenungsund, men fungerar också utmärkt för solodans och medhavda fikakorgar. Det finns en äldre brygga strax söder om dansbanan, men detta är ingen officiell badplats och underhålls ej som sådan av Stenungsunds kommun. Bad sker under eget ansvar.

Stenungsunds kommun ansvarar för tillsyn av området.

Mer information om Åbacka Trädgård
Bygdegillet Stenungsunds information om Råön och dansbanan Länk till annan webbplats.
Naturskyddsföreningen Stenungsunds information om Jordhammarviken och Råön Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad