Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Sommarvikarier får utbildning

Under de senaste veckorna har sektor Socialtjänst haft introduktionsutbildning för sommarens nya vikarier som ska arbeta inom vård och omsorg. Under utbildningen har deltagarna bland annat fått lära sig förhållningssätt mot brukare och olika praktiska moment som att köra rullstol och ta på kläder.

Introduktionen delades upp i två grupper, en för de som ska arbeta på ett äldreboende eller inom hemtjänsten och en för de som ska arbeta inom Funktionshinder.

Vi fick förmånen att hänga med under en del av utbildningen för ett av gängen och passade då på att ställa några frågor till tre av deltagarna.

Leonard Petersson och Linnéa Karlberg två av dem som ska arbeta inom verksamheten Funktionshinder i sommar.

Hej hörni! Vad kul att få vara med idag! Vad tror ni kommer att bli roligast i sommar?

– Jag jobbade på Söbacken förra sommaren så det ska bli roligt att träffa alla igen! säger Leornard Petersson som också varit inne på timmar lite under året som gått. I år hoppas jag på att vi kan hitta på fler aktiviteter med brukarna, det var svårt förra sommaren men nu kanske lite mer är öppet. Restriktionerna har lättat lite.

– Jag tycker det ska bli roligast att lära känna de som bor på Adolfsberg! säger Sandra Johansson som tidigare arbetat på ett LSS-boende i Göteborg.

– Omställningen tycker jag ska bli spännande, säger Linnéa Karlberg som ska arbeta på Fyren i sommar. Jag har tidigare bara arbetat med olika kontorsarbeten där man inte träffar personer annat än via mail och telefon. Jag ser fram emot den direktkontakt med människor som det här arbetet innebär!

Vad tror ni kommer bli svårast då?

– Jag tror det här med att bygga en stark relation kan vara svårt, skapa förtroende, framför allt att det tar lång tid, säger Linnéa.

– Jag tänker samma, säger Sandra, och att lära sig hantera och lösa olika situationer som kan uppstå när man arbetar med människor. Att lösa eventuella konflikter.

– Ja, det är alltid en utmaning när man arbetar med människor, man vet aldrig vad som kan hända. Det svåraste är nog att snabbt försöka tackla olika situationer som kan uppstå, säger Leornard.

Hur har dagen idag varit?

– Det har varit väldigt lärorikt! Mycket att ta in, men roligt och givande, säger Sandra.

– Givande är ett bra ord, fortsätter Linnéa. Det har varit heltäckande med både teori och praktik.

– Det har varit en bra dag, håller Leornard med om. Det är jätteviktigt med sådana här dagar! Som helt ny är det ännu viktigare såklart, men bra med repetition. Från den här dagen tar jag med mig ”att hålla individen i fokus” och att vara lugn och reflekterande.

Hur tror ni att man kan locka fler till det här arbetet?

– Det är svårt att veta hur jobbet faktiskt är om man inte jobbat med det innan, säger Leornard. Fler borde testa! Då ser man om det är något för en. Ring och fråga kommunen om du kan få gå bredvid!

– Ja! säger Sandra, jag visste inte innan om jag skulle trivas i ett sånt här jobb. Man borde berätta mer om vad jobbet faktiskt innebär, hur en dag kan se ut. Jag tror egentligen bara att kunskapen om att dessa jobb finns saknas. Jättebra om möjligheten fanns att prova på!

– Håller med, säger Linnéa. Jag visste knappt att det fanns såna här jobb i Stenungsund innan detta. Det ska bli roligt!

Senast uppdaterad