Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Säkra besök på kommunens äldreboenden från 1 oktober

Från och med den 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på särskilda boenden för äldre. Anhöriga och vänner kan därför åter besöka de boende, men för att minimera risk för smitta och smittspridning har lokala rekommendationer tagits fram för besöken.

Regeringen tog 15 september beslut om att häva det nationella besöksförbudet från och med 1 oktober. Beslutet grundade sig på bland annat den minskade smittspridningen i samhället.

– Beslutet är välkommet! Vi kommer fortsatt att rekommendera besök utomhus men förstår att det blir svårare att genomföra nu när kallare tider står för dörren, säger Cecilia Malm, verksamhetschef inom Vård och Omsorg på Stenungsunds kommun.

Rutiner för besök i Stenungsunds kommun

Landets kommuner har efter beslutet tagit fram lokala rutiner och rekommendationer för hur besöken ska kunna gå till på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt för att minimera risk för smitta och smittspridning.

– Att förbudet hävs blir såklart förknippat med en risk eftersom smittan fortfarande finns i samhället, fortsätter Cecilia. Vi har därför tagit fram rekommendationer som vi vill att anhöriga följer vid besök på våra äldreboenden. Det handlar till exempel om att boka in sitt besök i förväg, att besöken sker inne i omsorgstagarens lägenhet och att under besöken hålla avstånd eller använda ansiktsvisir.

Besökarna behöver också följa Folkhälsomyndighetens fortsatta rekommendationer om att alltid stanna hemma vid symtom på covid-19, även vid mycket lindriga besvär, att hålla avstånd och att alltid ha en god handhygien. Rekommendationerna kan komma att ändras vid eventuella lokala utbrott.

Mer information om rekommendationerna

Boenden för äldre

Senast uppdaterad