Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Nya undantag för besök på äldreboende

Symtomfria besökare som har antikroppar mot covid-19 kan från och med 3 september ges undantag från besöksförbudet på kommunens äldreboenden. Besökaren ska kunna visa upp testresultat från ett av de laboratorium som Västra Götalands-regionen bedömt som tillförlitligt. Alla besök behöver godkännas och planeras i förväg.

Det råder fortfarande besöksförbud på landets äldreboenden, men det finns vissa undantag från förbudet. De undantagen har nu blivit fler. Tidigare har närstående bland annat kunnat göra besök om det handlat om vård i livets slutskede, vid svår oro eller vid in- och utflytt. Nu finns också möjligheten för de besökare som själva är i livets slutskede eller för de som har antikroppar mot covid-19.

– Nu finns det möjlighet för närstående att besöka sina anhöriga om man kan visa upp ett positivt antikroppstest, säger Cecilia Malm, verksamhetschef för Vård och omsorg i Stenungsund. Det är många olika tester som cirkulerar nu och för oss är det av största vikt att testresultaten är tillförlitliga. Därför godkänner vi i dagsläget bara resultat från de två laboratorium som regionen sagt är okej.

Antikroppstesterna ska vara gjorda av Klinisk mikrobiologi, SU/Sahlgrenska eller Unilabs/SkaS. Testresultatet får inte heller vara äldre än ett halvår.

Det är alltid enhetschef eller legitimerad personal på respektive enhet som bestämmer vilka undantag som kan göras från besöksförbudet. Alla besök behöver bokas in och sedan planeras så att de sker på ett så säkert sätt som möjligt.

– Om vi beviljar besök så gäller fortfarande rekommendationerna om handhygien och att hålla avstånd, så kramar får man dessvärre fortsatt vänta med, fortsätter Cecilia.

Besök utomhus med plexiglasvägg emellan är en fortsatt populär möjlighet som nyttjas av många anhöriga.

Tillägg 2020-09-16

Nu är även SYNLAB Medilab ett validerat laboratorium som regionen godkänt.

Senast uppdaterad