Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Glädje och engagemang i Tallåsens kök

I Stenungsunds kommun finns det tre äldreboenden; Tallåsen, Hällebäck och Pressaregården. I Tallåsens kök arbetar det i dag sju engagerade medarbetare med stor glädje, en av dem är Ulrika Petterson som arbetar som köksmästare.

– Det är viktigt att de boende får så bra och näringsrik mat som möjligt. Vi lägger även mycket tid och engagemang på att uppmärksamma högtidsmiddagar vid exempelvis jul, nyår och påsk samt vid olika temadagar såsom våffeldagen, semmeldagen och så vidare. Vid dessa dagar och högtider har vi som mest att göra i köket, men det är också extra roligt.

Äldreboendena i Stenungsunds kommun producerar cirka 210 portioner mat dagligen, två gånger om dagen, lunch och middag. Det serveras även efterrätt till lunch varje dag.

– En vanlig dag börjar ofta med ett morgonmöte där vi går igenom vad som ska göras under dagen och vem som ansvarar för vad. Vi jobbar till viss del oregelbundet eftersom vi jobbar helger och röda dagar – att förbereda och planera är a och o i vårt kök.

Det lagas även mycket specialkost, bland annat konsistensanpassad kost av olika slag för att underlätta för dem som har svårt att tugga eller svälja. Utgångspunkten är att göra maträtten så lik den ordinarie maträtten som möjligt. Man försöker även utesluta halvfabrikat så långt det går.

– Vi arbetar även med färsk fisk i största möjliga mån och nötköttet vi använder oss av kommer från Gröna Gårdar och är både ekologiskt och närproducerat.

För att utveckla och förbättra arbetet i köket är kommunikationen med avdelningarna en viktig del.

– Vi har matråd flera gånger per år för att lyfta aktuella frågor. Vi gör även gästspel, som vi kallar det, vilket innebär att vi tillagar en trerättersmeny och två av oss i köket besöker avdelningarna en i taget. På så sätt får vi träffa de boende och höra vad tycker. Detta är mycket uppskattat både från oss i köket och avdelningarna. Vi lär oss mycket av varandra på så sätt.

Senast uppdaterad