Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Föräldrastöd

Föräldrastöd är till för dig som är förälder i Stenungsunds kommun. Här kan du läsa om vad som anordnas och görs för att du ska få stöd och uppmuntran i ditt livs viktigaste uppdrag - att vara förälder!

Vill du utvecklas i din föräldraroll?

Att vara förälder är oftast en källa till värme och kärlek men kan också vara svårt och krävande. Ibland kan man behöva stöd och inspiration från andra håll samt träffa andra föräldrar att diskutera med.

Stenungsunds kommun erbjuder, föräldrakurser, föreläsningar, föräldrarådgivning och olika mötesplatser som vänder sig till alla föräldrar (eller andra viktiga vuxna) med målet att främja barns och ungdomars hälsa. Här kan du även hitta telefonnummer och kontaktuppgifter om du har frågor eller behöver stöd i ditt föräldraskap.

Folkhälsomyndigheten definierar föräldrastöd  som "en aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella, kognitiva samt sociala utveckling och/eller stärker föräldrars sociala nätverk."

Mötesplatser för barn och föräldrar

Här presenteras platser där du som förälder och barn på ett informellt sätt kan umgås, utbyta kunskap och erfarenheter med andra föräldrar och barn.

Läs mer om mötesplatseröppnas i nytt fönster

Information från biblioteket

Biblioteket bjuder in alla nyblivna föräldrar i  BVC-grupper att besöka biblioteket och berättar om språkutveckling, tipsar om bra böcker att läsa tillsammans med barnen och visar biblioteket. Biblioteket anordnar även sagostunder och musikstunder för barn och föräldrar som annonseras i deras månadsprogram och i annonser.
Lästips om föräldraskapPDF

Föräldrarådgivning

Vill du ha någon att dela vardagsproblemen med? Ibland behöver du som förälder kanske någon att prata med, någon som lyssnar och ger stöd. Det kan vara små eller stora problem, att du känner oro för eller är bekymrad för ditt barn.

Läs mer om föräldrarådgivningöppnas i nytt fönster

Individuellt stöd

Här presenteras olika verksamheter med olika inriktningar som erbjuder råd och stöd i ditt föräldraskap samt råd när ditt barn är sjukt.

Läs mer om råd och stödöppnas i nytt fönster

Föräldraträffar

Här presenteras olika cirklar och föräldrastödsgrupper för dig som vill utvecklas i ditt föräldraskap.

Läs mer om föräldraträffaröppnas i nytt fönster 

Föreläsningar, seminarier och föräldracafé​

Här presenterar olika föreläsningar, seminarier och föräldracaféer som erbjuds föräldrar eller andra viktiga vuxna samt personal i Stenungsund. Tillfällena erbjuds för att öka kunskapen och ge inspiration om föräldraskap och barns utveckling. Har ni önskemål om ämne eller specifik föreläsare tar vi gärna emot förslag.

Läs mer om aktuella tillfällenöppnas i nytt fönster

Hjälp och stöd i förskolan och skolan

I Stenungsunds kommun, förskola och grundskola, finns en central Barn- och Elevhälsa bestående av skolläkare, psykologer, logoped, specialpedagoger. Tillsammans har de kompetens att möta barn i behov av särskilt stöd från 1 till 16 år. Teamet finns tillgängligt för alla förskolor och skolor i vår kommun, i första hand på uppdrag av rektor i form av stöd, handledning och konsultation/rådgivning.

Länk till Centrala barn- och elevhälsanöppnas i nytt fönster

Stöd i parrelationen

Känner ni att ni behöver stöd i er parrelation eller vill ni vårda det ni har. Här finns information om aktuella aktiviteter:

Stöd i parrelationer

För er med lite äldre barn

Här har vi samlat information som kan vara värdefull att känna till då det gäller frågor och funderingar om ditt barn när de har blivit lite äldre.

Exempel på innehåll är drogförebyggande arbete, alkohol och om nätvanor med mera.

Mer information om äldre barn

Filmer

Här presenterar vi olika filmer som kan ge värdefull kunskap och/eller information i ditt föräldraskap.

Se urvalet av filmeröppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2013-01-18