Stenungsunds kommunvapen

För er med lite äldre barn

Här har vi samlat information som kan vara värdefull att känna till då det gäller frågor och funderingar om ditt barn när de har blivit lite äldre.

Drogförebyggande arbete

Föräldrar är en viktig del i det drogförebyggande arbetet där drogförebyggaren bland andra aktörer inom kommunen har som uppgift är att stödja och engagera föräldrar på bästa sätt. För mer info och väredfulla tips se Drogförebyggarens hemsida.

Till drogförebyggarens hemsida.

Tonårsföräldrar vill ha gemensamma regler kring alkohol

Länk till undersökningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drogvaneundersökning i Stenungsund 2013​

Under våren 2013 genomfördes en undersökning om elevers drogvanor i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Undersökningen gjordes av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) i samarbete med kommunerna och Västra Götalandsregionen. Antalet medverkande i Stenungsunds skolor var 254 elever i årskurs 9 och 242 elever i år 2 på gymnasiet.

Länk till folderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föräldrasnack om droger

Hur ska man som förälder ta upp och prata om alkohol och droger med sin tonåring utan att det blir fel och slutar i gräl och misstänksamhet?

Se UR:s programserie härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tonårspalören

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan barn och vuxen. Man är osäker. Rädd att inte räcka till. Rädd att hamna utanför. Samtidigt är det mycket nytt att ta ställning till: större skola, nya kompisar, att kunna vara ute sent, sex, cigaretter, föräldrafria helger och – inte minst – alkohol. Och till råga på allt tycker sig många ton­åringar ha drabbats av föräldrar som inte förstår nånting och som hela tiden gör fel. Vad de än gör. Men det är precis som det ska. Det är nu ditt barn frigör sig från dig. Om du inte vill att ditt barn ska bo hemma resten av livet är detta något du ska ta emot med öppna armar. Även om det kommer att svida ibland.

Som förälder kan du verkligen göra skillnad. Tro inget annat. Du kan visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så.

Det är för att göra den här tiden lättare för både dig och ditt barn Tonårsparlören har tagits fram.

Läs mer om tonårspalören härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om barns nätvanor

Det som finns när man föds är naturligt. Eftersom barnen idag är födda i en "online värld" ser de den som en naturlig del av sina liv. Barn är "digitalt infödda" medan vi vuxna är "digitala turister".

Läs broschyr om barns nätvanor härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tänk om

Syftet med TÄNK OM är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Tips och råd om alkohollänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vattenpipa - rök utan risk?

Den här broschyren är en sammanfattning av rapporten ”Vattenpipa – rök utan risk? Hälsoeffekter, vanor, attityder och tillsyn”. Rökning med vattenpipa är en form av tobaksbruk som blivit alltmer vanligt förekommande i Sverige, särskilt bland ungdomar. Trots att röken från en vattenpipa innehåller skadliga ämnen och partiklar upplever många denna form av rökning som ofarlig. Därför behövs ökad kunskap om vattenpipsrökning och dess hälsoeffekter.

Läs mer om vattenpipans skadliga effekterPDF

Vattenpipa - rök utan risk? Arabiska

Rökning med vattenpipa är en form av tobaksbruk som blivit alltmer vanligt förekommande i Sverige, särskilt bland ungdomar. Trots att röken från en vattenpipa innehåller skadliga ämnen och partiklar upplever många denna form av rökning som ofarlig. Därför behövs ökad kunskap om vattenpipsrökning och dess hälsoeffekter.

Läs mer om vattenpipans skadliga effekter(Arabiska)PDF

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-09-27