
Behöver du någon att prata med?
Alla kan må dåligt ibland. Ibland känner man sig utanför, har många svåra val att göra, är med om en olycka eller utsätts för ett brott. Här kan du läsa mer om vart du som barn, ungdom eller anhörig kan vända dig för att få hjälp och stöd.
Här kan du få hjälp
Ibland är det svårt att veta varför man mår dåligt, vad man behöver hjälp med och vart man ska vända sig. Men det är viktigt att du som behöver hjälp får det i rätt tid. Du kan alltid vända dig till elevhälsan, ungdomsmottagningen eller socialtjänsten, som hjälper dig vidare.
Elevhälsan
Elevhälsan kommer du i kontakt med genom din skola. På elevhälsan finns tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator, logoped och specialpedagog.
Ungdomsmottagningen
Ungdomsmottagningen finns till just för dig som är ung (13-24 år). Det är din mottagning och du är välkommen med dina frågor och få hjälp med många saker som rör hur det är att vara ung. Det kan till exempel handla om:
- Preventivmedel
- Könssjukdomar
- Underlivshälsa
- Relationer
- Droger
- Sex
- Nedstämdhet
På ungdomsmottagningen kan du träffa barnmorska, psykolog, kurator, sjuksköterska eller läkare beroende på vilken hjälp du söker. Alla som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.
Kontaktuppgifter och öppettider till ungdomsmottagningen Länk till annan webbplats.
Socialtjänsten
I kommunen finns socialtjänsten och Enheten för barn och unga, som erbjuder olika typer av socialt stöd och service till barn, ungdomar och familjer. Om du är osäker på vad du behöver eller vart du ska vända dig med just dina bekymmer, kan de hjälpa dig. Du kan vara anonym.
Kontaktuppgifter hittar du längst ned på den här sidan.
Socialjouren
Är du i behov av akut hjälp efter kontorstid kan du kontakta socialjouren. Socialjouren kan ge dig akut hjälp på kvällar, nätter och helger när socialkontoret är stängt. Det kan handla om våld, missbruk, hemlöshet eller om du misstänker att någon far illa.
Telefon: 031-365 87 00
Olika anledningar till att du som barn och ung mår dåligt
Barnens hjälptelefon (BRIS)
Till BRIS kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Inget problem är för stort eller för litet. Du kan till exempel ringa om du känner dig ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. BRIS betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt.
Telefon: 116 111
Mini-Maria - om du har frågor eller problem som rör alkohol, droger eller spel om pengar
Mini-Maria vänder sig till ungdomar och unga vuxna mellan 13 och 21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger.
På vår huvudmottagning i Mölndal arbetar socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare. Vi erbjuder råd, stöd och behandling till ungdomar, familj och nätverk.
Mini-Maria Stenungsund - 1177 Länk till annan webbplats.
Alla besök på Mini-Maria är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.
Pelikanen- lever du i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa?
Pelikanen ger stöd och råd till dig som är ung och lever i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Pelikanen drivs av Svenska kyrkan i Stenungsund, Stenungsunds kommun och Kungälvs sjukhus.
Pelikanen har en lokal på Kyrkberget i centrala Stenungsund (ett avlångt vitt hus på vägen mellan Kommunhuset och Stationen, Kyrkvägen 7a) och du kan ringa till oss.
Telefon 0303-660 34.
Pelikanen finns också på Snap, Instagram och Facebook.
Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen.
HBTQ-Jouren (RFSL)
RFSL bedriver en brottsofferjour där målgruppen är hbtq-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. Ibland handlar det om brottsliga handlingar, men det behöver inte göra det. Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna samt personer som i sitt yrke möter utsatta hbtq-personer.
Maskrosbarn - lever du i en familj med missbruk eller psykisk ohälsa?
Maskrosbarn är en förening som arbetar med att stödja unga som lever eller har levt i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn startades av två tjejer som själva har erfarenheter av förälder med missbruk och/eller psykisk sjukdom.
UMO – ungdomsmottagningen på nätet
UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du bland annat hitta information om sex, hälsa och relationer.
Vårdguiden 1177
Om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska ring Vårdguiden 1177. Sjukvårdsrådgivningen är öppet dygnet runt. Vid akuta fall ring alltid 112.
Telefon: 1177
Vårdguiden 1177 - Västra Götaland Länk till annan webbplats.
Vårdguiden 1177 om diagnoser och besvär som ung
Man kan drabbas av många olika slags problem som påverkar ens liv, hälsa och skola. Här nedan presenteras några vanliga diagnoser och tillstånd. Det är bra att skaffa sig mer kunskap för att förstå sig själv, sitt problem och var man kan söka hjälp.
Telefon: 1177
Vårdguiden 1177 - Diagnos och besvär som ung Länk till annan webbplats.
Tjejzonen
Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 -25 år genom enskilda stödsamtal via våra chattar.
Anhörigstöd
När en person är långvarigt sjuk eller på annat sätt har stora behov av omsorg påverkas familj och anhöriga på olika sätt. Du kan få hjälp och stöd i det.
Sveriges kommuner och regioner - Information om barn och unga
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting och regioner. SKR har på sin hemsida samlat information som berör barn och unga.
Barn- och ungdomslinjen på Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO)
IVO är en myndighet som har tillsyn över verksamhet enligt LSS, socialtjänst och hälso- och sjukvård. För dig som är barn eller ungdom finns möjlighet att kontakta IVO för att ställa frågor om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården. Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt med oss.
Telefon: 020-120 06 06
Kontakt
Socialtjänstens Individ- och familjeomsorg
Besök och telefon
Strandvägen 15
0303-73 81 33
Stängt för lunch alla dagar mellan klockan 12.00-13.00.
E-post
Fax
0303-73 82 25
Senast uppdaterad