Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Nationella råd under storhelgerna - har du koll?

Från den 14 december upphävs de regionala allmänna råden och ersätts av nya striktare allmänna råd och nationella föreskrifter. Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i landet och vi alla, individer som verksamheter, behöver hjälpas åt att förhindra den. Det gäller också vid firande av högtider.

Begränsa ditt umgänge till en mindre krets

Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten även under storhelgerna. Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning.

Nya nära kontakter bör begränsas och umgänge bör bara ske i en mindre krets. Du bör också undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre.

Undvik trängsel

Det är viktigt att undvika aktiviteter och miljöer som innebär ökad risk för smitta, till exempel alla situationer där trängsel kan uppstå.

Res säkert

Eventuella resor bör ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. I första hand bör du välja att gå, cykla eller ta egen bil. Om du behöver resa kollektivt, boka gärna platsbiljett, håll avstånd till andra och om du kan välj tider då färre människor reser.

Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du umgås nära med. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Alla bär ett ansvar för att skydda personer i riskgrupper från smitta

Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk för allvarlig sjukdom. Det är därför viktigt att såväl personer i riskgrupp som personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt. Även här gäller det att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd, att följa riktlinjerna för hygien och att säkerställa att den som uppvisar minsta symtom på covid-19 avstår från att träffas.

Mer om de nationella råden finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad