Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2019-05-03 14.08

Vattenbrist

Foto: Mostphotos.com

Länsstyrelsen uppmanar att spara på vattnet

Efter en vår utan särskilt mycket regn ligger grundvattennivåerna under det normala i stora delar av länet. Därför uppmanar Länsstyrelsen att alla ska spara på vattnet. I Stenungsunds kommun är det främst i Ucklum som vattenbristen ger sig tillkänna och där du uppmanas att spara på vattnet.

Länsstyrelsen har gått ut med information om att vattenläget i länet fortsätter att försämras. Även om vi är inne i en period med ostadigt väder väntas inga större nederbördsmängder och därför finns det risk att vi inom några veckor har ett lika allvarligt läge som sommaren 2018 enligt Länsstyrelsen.

Grundvattennivåerna ligger under det normala i stora delar av länet och Länsstyrelsen uppmanar därför alla att spara på vattnet.

Vattenläget i Stenungsunds kommun

Kommunens huvudvattentäkt är Hällungen som försörjer centralorten och Svenshögen med vatten. Ucklum är en egen grundvattentäkt (vatten som hämtas nere i marken).
- Vi har god vattentillgång i Hällungen. Dock ser det sämre ut för boende i Ucklum. Vattennivån i grundvattentäkten har sjunkit och där behöver vi spara på vattnet, säger Mats Pettersson, VA-chef i kommunen.

Tips på att spara vatten

Det finns många smarta sätt som sparar vatten och det behöver inte innebära en stor förändring för du ska göra skillnad.

  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar
  • Stäng av kranen när du tvålar in dig och borstar tänderna
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo när du är törstig, istället för att spola i kranen tills det blir kallt
  • Spola ur och samla upp vattnet som har stått still i kranen. Det kan du samla upp för att till exempel vattna växter med
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar. Många kubikmeter vatten går till spillo vid läckor och om kranar får droppa under lång tid

Läs mer om hur du kan spara vattenlänk till annan webbplats

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-05-03