Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2018-05-16 15.54

8-fjordar är årets vinnare av det nationella vattenmiljöpriset Sjöstjärnan

Havsmiljöprojektet 8-fjordar i Bohuslän är årets vinnare av det nationella vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan”. Syftet med priset är att uppmärksamma lokalt engagerat vattenvårdsarbete i samverkan mellan olika intressen.

– Det känns helt fantastiskt, vi är väldigt glada över detta. Vi har varit nominerade flera gånger tidigare, men att vi skulle vinna kom som en överraskning, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar.

Det är fjärde året i rad som vattenmiljöpriset Sjöstjärnan delas ut för att lyfta fram och stödja vattenvårdsinsatser som bygger på samarbete mellan kommuner, näringar och ideella intressen.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och Sveriges kommuner och landsting, SKL, står bakom priset, som förutom äran och ett hedersdiplom, består av en prissumma på 50. 000 kronor. Pengarna får användas till fortsatt arbete för bättre vatten. Det kan handla om åtgärder, informationsinsatser eller kompetensutveckling.

Priset delas ut av miljöminister Karolina Skog på årets Hav- och vattenforum i Göteborg i dag den 16 maj, då vinnaren även får möjlighet att berätta om sitt arbete med vattenvård. Dagen till ära kommer också kronprinsessan Victoria på besök.

– Vi har fått en inbjudan att fika med henne och berätta mer om vårt projekt. Det är kul att vårt arbete uppmärksammas. Det visar att det långsiktiga och strukturerade samarbetet mellan kommuner och andra intressenter lönar sig, säger Niclas Åberg.

Juryns motivering till valet av 8-fjordar som årets vinnare av Sjöstjärnan lyder så här:

”8-fjordar har under flera år arbetat för att restaurera och förbättra vattenmiljön i fjordarna runt Orust och Tjörn. Parallellt har man också stöttat utvecklingen av verksamheter som turism och vattenbruk. Man har arbetat långsiktigt och målmedvetet i samarbete med kommuner, fiskets representanter, markägare och andra lokala aktörer.

Genom sitt arbete har man visat att miljön i fjordarna kan förbättras samtidigt som det skapas förutsättning för utveckling av lokala verksamheter. Ett gott exempel på hållbar utveckling och dess tre dimensioner omfattande miljö, ekonomi och social utveckling!”

Om 8-fjordar

Hur ser det egentligen ut i fjordarna innanför Tjörn och Orust? Kan vi förbättra miljön samtidigt som vi ökar möjligheter till friluftsliv och utvecklar näringslivet? Det är frågor vi försöker besvara inom 8-fjordar.

Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv. Åtgärderna ska ligga i linje med våra nationella miljömål; ett hav i balans och en levande kust och skärgård.

Politiker, tjänstemän och organisationer samarbetar i delprojekt, bland annat tillsammans med Göteborgs Universitet(GU) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Läs mer på Havs och vattenmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats

Läs mer om aktuella delprojekt på:

www.8fjordar.selänk till annan webbplats

 

Kontakt

För mer information kontakta:

Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar
0303- 73 25 13

Bo Pettersson, ordförande i styrgruppen
0303- 73 83 47

Senast uppdaterad 2018-05-16