Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Ändring av anmälningsplikt för yrkesmässig hygienisk verksamhet

Den 1 juli 2021 sker en ändring av anmälningsplikten för yrkesmässig hygienisk behandling. Lagändringen innebär att anmälningsplikten även kommer omfatta verksamhet som använder stickande/skärande verktyg där det finns risk för annan smitta än bara blodsmitta. Verksamheter med risk för blodsmitta omfattas redan idag.

Exempel på verksamheter som berörs av lagändringen

Verksamheter som vid behandling använder:

  • rakkniv
  • pistol vid öronhåltagning

Notera att även andra verksamheter kan omfattas.

Skicka din anmälan senast 1 september

Ändringen i lagen innebär att du som verksamhetsutövare blir anmälningspliktig oavsett om du avser starta en sådan verksamhet, eller om du sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet.

Om du redan har en verksamhet som kan tänkas omfattas av denna förändring behöver du anmäla din verksamhet till kommunen senast den 1 september 2021.

Mer information och ansökan

Estetiska injektionsbehandlingar

Estetiska injektionsbehandlingar (botox, fillers) och estetiska kirurgiska ingrepp ska istället anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som är utförare av tillsyn.

Estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar | IVO.se Länk till annan webbplats.

Vad innebär det här för mig som kund?

Den ändrade lagen innebär att estetiska behandlingar blir säkrare och därmed minskar risken för vårdskador. De verksamheter som utför estetiska injektionsbehandlingar måste ha legitimation och en 18-års gräns införs för kunderna.

Behandling med stickande och skärande verktyg

Senast uppdaterad