Stenungsunds kommunvapen

Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige

Söndagen den 9 september var det allmänt val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige i Sverige. Här finner du information om valet och hur det gick till.

Förtidsröstningen börjar den 22 augusti

Förtidsröstningen börjar den 22 augusti i hela landet. Då kan du, oberoende av var du bor i Sverige, besöka ett röstmottagningsställe för att att rösta. I Stenungsund kan du förtidsrösta i kommunhuset, Fregatten och Hasselgården. Vilka öppettider de olika röstmottagningsställena har kan du läsa om nedan.

När du förtidsröstar ska du ha med dig giltig legitimation och ditt röstkort. Om du glömmer det hemma eller vill rösta spontant när du besöker centrala Stenungsund kan du få hjälp att skriva ut ett så kallat dubbelröstkort. Du kan också beställa ett nytt röstkort via Valmyndigheten på 020-825 825 eller rostkort@val.se.

Kommunhuset

Måndag 09.00 - 18.00
Tisdag - torsdag 09.00 - 17.00
Fredag 09.00 - 15.00

Fregatten

Måndag - fredag 10.00 - 19.00
Lördag - söndag 11.00 - 15.00
Valdagen 08.00 - 20.00

Hasselgården

Tisdag 14.00 - 19.00
Onsdag 14.00 - 19.00

Hur gör jag för att rösta med bud?

Om du på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning eller på grund av att du är är intagen på häktet eller kriminalanstalt är förhindrad att ta dig till ett ställe att rösta på kan du rösta genom bud. Personen som får vara bud måste vara minst 18 år och vara:

  • Din make, maka eller sambo
  • Din, makens, makans, eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon
  • De som yrkesmässigt eller på likande sätt ger väljaren vård, eller de som annars brukar hjälpa dig i personliga angelägenheter
  • Lantbrevbäraren/brevbärare, Anställda vid häktet eller kriminalvårdsanstalten
  • Ambulerande röstmottagare utsedda av kommunens valnämnd

För att kunna rösta med bud måste du ha ett särskilt material. Materialet kan du få från medborgarservice, plats där du kan förtidsrösta eller beställa via valmyndighetens hemsida. Du kan förbereda din budröst från och med 16 augusti. Den kan lämnas in tidigast den 22 augusti.

Om du inte känner eller kan få tag i någon som kan hjälpa dig med din röstning kan du få hjälp av kommunens ambulerande röstmottagare. Budet tar med sig material hem till dig. Klicka här för att läsa mer om ambulerande röstmottagare och hur du bokar dem.

Hur går ett val till?

Vill du veta hur det svenska valsystemet är uppbyggt, om rösträtt och hur man röstar, valsedlar och hur ett valresultat räknas fram kan du besöka valmyndighetens hemsida. Klicka här för att komma till valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats.

 

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2018-10-25