Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)

Jättebalsamin är en ettårig invasiv främmande växtart. Du får inte plantera den i din trädgård och har som fastighetsägare skyldighet att bekämpa den om den växer på din mark.

Aktuellt just nu

Maj 2022 -Länsstyrelsen har skickat ut brev om Jättebalsamin

Länsstyrelsen har skickat ut brev till fastighetsägare som har Jättebalsamin på sin fastighet. Som fastighetsägare är du ansvarig för att arten utrotas på din mark.

Utskicket har baserats på rapporter från databasen Artportalen. Det är olika hur noggranna rapporterna är, så det är inte säkert att arten finns exakt vid punkten på kartan som du får bifogat i brevet, men den bör finnas i närområdet. Ditt ansvar gäller också förekomster som inte blivit inrapporterade, på fastigheter som du äger.

Vid frågor kontakta:

vastragotaland@lansstyrelsen.se

eller 010-224 56 37.

Beskrivning

Jättebalsamin kan bli upp till tre meter hög och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är cerise, ljusrosa eller ibland vita. Stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Bladen har sågade kanter och vid basen sitter skaftade körtlar. Jättebalsamin kommer ursprungligen från västra Himalaya men introducerades i Sverige som trädgårdsväxt.

Växten sprider sina frön på ett effektivt och kraftfullt sätt genom att frukterna skjuter iväg frön i kaskader som liknar små explosioner. När jättebalsaminen sprider sig utanför en trädgård kan den växa så tätt att den konkurrerar ut de växter som fanns på platsen tidigare.

Bekämpning

Jättebalsamin är en ettårig växt. Det gör att den är enklare att bekämpa genom att till exempel dra upp den med rötterna.

Det är viktigt att jättebalsamin bekämpas vid rätt tidpunkt, då det gäller att motverka att plantorna sätter frö. I Västra Götaland blommar jättebalsamin vanligtvis under juli-september. Det är därför lämpligt att påbörja bekämpning i juni-juli. Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken.

Så förhindrar du att jättebalsamin sprider sig

  • Klipp eller slå av plantorna med en lie (eller ett annat redskap) innan växterna börjar blomma.
  • Ryck upp plantorna ur marken med rötterna.
  • Om växten hunnit blomma, se till att ta bort blom- och fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. 

Om invasiva växtarter och hur du tar hand om avfallet

Invasiva växtarter

Senast uppdaterad