Kniv och gaffel på rödrutig duk

Råd till livsmedelsverksamheter

Kommunens livsmedelsinspektörer gör tillsyn hos livsmedelsverksamheter. Det sker främst genom oannonserade besök. Vi vill hjälpa dig att göra rätt. Du kan alltid vända dig till oss för att få råd. Nedan följer några tips.

Ha rätt information på menyn

Din kund ska kunna lita på det som står på er meny och som ni serverar. Om ni serverar något annat än det som står på menyn kan det vara vilseledande. Personer med allergier kan riskera att bli sjuka.

Ett exempel är om det står fetaost på menyn, men det egentligen serveras en annan ost som liknar fetaost. Det kan vara viktigt för en allergiker. Kanske innehåller osten komjölk istället för får- och getmjölk? Det kan också vara så att osten inte är tillverkad i Grekland, vilket den måste vara för att få kallas fetaost. Det kallas att produkten har skyddad beteckning.

Skyddade beteckningar

Inom EU finns det ett system för att skydda vad vissa livsmedel får kallas.

 • Skyddade ursprungsbeteckningar
  Produktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett visst område för att få kallas en viss sak. Exempel är fetaost, parmaskinka och parmesanost.

 • Skyddad geografisk beteckning
  Antingen produktion, bearbetning och beredning måste ske inom det geografiska området. Råvaror behöver inte komma från regionen. Exempel är osten Svecia och bruna bönor från Öland.

 • Garanterad traditionell specialitet
  Det är bara recepten som är skyddade, eftersom man vill framhäva produktens traditionella sammansättning och produktionsmetod. Exempel är falukorv och mozzarella.

Rutiner för information om vad maten innehåller

Ni måste ha rutiner för att snabbt kunna ge kunden rätt information om vad maten innehåller. Ni kan ge information genom menyn, anslag eller personalen.

 • Menyn
  Allergener kan skrivas ut direkt på menyn. Läs mer om allergener längre ner på sidan.

  Exempel på text:"Alla pizzor innehåller vetemjöl, ägg, ost och mjölk".
  "Extra pizza special: tomatsås, oxfilé, räkor, crabfish (fisk), jordnötter, ananas, bearnaisesås (mjölk, ägg)."
 • Anslag
  Ha information som uppmuntrar gästerna med allergi att fråga vad rätterna innehåller. Ni kan till exempel ha en skylt med texten "Är du allergisk? Fråga oss om innehållet i maten!".

Vet ni redan vad konsumenterna har för allergier eller överkänsligheter behöver ni inte ha ett anslag exempelvis på en restaurang på en förskola.

Allergener

De ämnen som är vanliga orsaker till allergi eller annan överkänslighet kallas allergener. Det enda en allergisk person kan göra för att undvika att bli sjuk är att se till att maten hen äter inte innehåller det som orsakar allergin.

Det finns särskilda krav på märkning och information för de 14 ingredienser som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner.

Om allergener hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad