Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2018-11-22 09.38

Tallrik med sushi på

Säker sushi i Stenungsund

I en undersökning av kommunens sushirestauranger visade alla bra resultat i rutiner och kunskap kring hygien och hantering av råvaror.

Verksamheten Miljö Hälsoskydd i Stenungsunds kommun har under året genomfört ett projekt som riktar sig till restauranger som har sushi på menyn. I projektet ville vi säkerställa att de har rutiner som ger säkra livsmedel.

Kontrollerna visade att samtliga restauranger har:

  • stora kunskaper och bra rutiner för infrysning av fisk.
  • stora kunskaper och bra rutiner kring temperatur vid förvaring.
  • hög medvetenhet om PH-värdets betydelse för riset. Bra rutiner kring beredning av vinägerblandningar och kontroller av PH-värdet.
  • goda kunskaper och bra rutiner kring livsmedelshygien vid sushihantering.

Restaurangerna har fått utskickat information innan om hantering och vad man kan behöva tänka på. När kommunens livsmedelsinspektörer sedan oanmälda kommit ut till restaurangerna har det blivit ett bra diskussionsunderlag som har lett till en bra och konstruktiv dialog. Syftet med det här upplägget är att inspektörerna vill väva in rådgivning i kontrollen i större utsträckning.

Malin Henriksson, tf verksamhetschef för Miljö och Hälsoskydd är glad över resultaten.

- Resultaten är förstås glädjande för oss då sushi vid felaktig hantering lätt kan orsaka sjukdom. Vid besöken hos restaurangerna har vi haft bra samtal med de anställda kring vikten av tydliga rutiner i verksamheten. Vi hoppas att vi i projektet har höjt medvetandet om frågorna och gjort dem tryggare i sin livsmedelshantering. För oss är det viktigt att skapa en god dialog med företagen där vi i samverkan kommer fram till hållbara lösningar.

Senast uppdaterad 2018-11-22