Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Nya avfallssymboler på återvinningscentralen gör det lättare att göra rätt

Återvinningscentralen Kläpp skyltar från och med 14 februari med nya symboler vid de olika avfallscontainrarna. Symbolerna införs löpande och snart har hela Sverige, hela Norden, ett gemensamt sätt att vägleda kring sortering av avfall. Samma symboler ska kunna finnas på mjölkförpackningen, i soprummet och på återvinningscentralen. Det gör det lättare att sortera avfallet rätt, vilket i sin tur ger mer material till återvinning.

Det är ett unikt system som växer fram. Att samma bilder återfinns där man slänger sina sopor, på papperskorgarna på stan och i grannkommunen såväl som i grannlandet när man åker på semester, gör det mycket enklare enkelt att sortera rätt. Det gäller allt från förpackningar till grovavfall och farligt avfall.

Tydliga bilder och olika färger guidar rätt

De nya skyltarna har tydliga symboler som kombineras med enhetliga namn på olika avfallsslag och har vägledande färger.

Rött signalerar exempelvis farligt avfall, orange är elavfall, mörkgrönt vägleder trädgårdsavfallet rätt och lila betyder plastavfall.

Experter på kommunikation, på avfallshantering och beteendevetenskap har rådfrågats och systemet har testats på allmänheten, allt för att det ska bli så enkelt och tydligt som möjligt. Är det enkelt och tydligt ökar mängden avfall som sorteras till återvinning och det vinner alla på, inte minst vår miljö

De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi.

Senast uppdaterad