Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Grattis till vinnaren av Stenungsunds kommuns Byggnadspris 2020!

Vi gratulerar vinnarna Linus Fernström och Karin Persson på Bärby 1:19 till Stenungsunds kommuns Byggnadspris 2020! Prisutdelningen kommer att ske senare i år.

Tekniska myndighetsnämnden utsåg vinnaren den 7 april med följande motivering:

"I Bärby hittar vi en villa som hänger ut över berget och tar för sig och utnyttjar den imponerande utsikten över havet och Stenungsund. En känsla av husen på bergsklipporna i Los Angeles men anpassat till ett nordiskt uttryck på västkusten i Stenungsund.

Villan som familjen själva skickligt ritat utan hjälp av erfaren arkitekt, ligger i en vinkel som ansluter och landar i bergskullen till väster och fortsätter sedan och sticker rakt ut mot norr och utsikten. Att vända villan mot norr är inget nytt. Förr i tiden vändes ofta finare hus mot norr för att på så sätt få utsikten belyst. Idag när vi har välisolerade hus är en annan anledning att kunna kontrollera värmeinstrålningen och solbländningen på ett miljösmart sätt utan solskydd som inkräktar på fasadens gestaltning.

Tomten har delats in efter terrängen i två tydliga delar. Husets vinkel skapar en tydlig entréplats i söder med rejäl yta mellan gatan och bygganden. Fasaden mot gatan med mindre fönster tillåter ingen insyn och är en plats som medger en frikostig och välkomnande trädgårdsentré. Samtidigt på andra sidan huset mot bergskullen inramas en trädgårdsdel mot väster av mer privat karaktär. Här har fasaden stora fönster med ogenerade siktlinjer och vyerna mot horisonten.

Kreativiteten i lösningarna både på insidan och utsidan avspeglas tydligt i slutprodukten. Strävan av rena linjer och ett modernt uttryck finns överallt. Fönster, dörrar och skåp följer från golv till tak och blir en del av helheten utan passbitar, klumpiga fogar och lister. De flesta detaljer och materialmöten är noga genomtänkta och den som beskådar byggnaden kan verkligen glädjas över att hantverkarna till fullo har fått använda all sin yrkeskunskap för att stolta kunna visa upp ett stiligt resultat. Ett resultat där allt passar in och inga nödlösningar har tagits till.

Alla har inte möjligheten eller drivkraften att bygga en villa som denna i Bärby. Men att någon har gjort det, satsar i kommunen och därmed höjer livsglädjen i hela området kring Getskär och Stenungsunds kommun är något vi alla kan vara stolta över. Huset både sticker ut och smälter in i omgivningen på ett positivt sätt. Sammanvägt kan Stenungsund kommun utan tvivel utse Villa Fernström som vinnare av årets byggnadspris."

Om byggnadspriset och tidigare vinnare

Stenungsunds kommuns byggnadspris

Senast uppdaterad