Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Framgångsrikt med digital bygglovsansökan

Det har blivit enklare att ansöka om bygglov, det märks inte minst av statistiken. Redan sedan kommunen införde digital ansökan i våras har mer än hälften av alla sökande valt att söka via e-tjänsten! Nu vill kommunen också få med sig företagen på tåget.

Av de ansökningar som kommit in sedan e-tjänsten lanserades den 1 mars har 60 procent av dem kommit in digitalt.

– Det är jättekul! Så mycket smidigare för sökanden att kunna söka vid dator eller telefon och sedan också kunna följa sitt ärende online, säger Katarina Wikelund, bygglovkoordinator på Stenungsunds kommun. Det är såklart bra att vi på den här korta tiden lyckats få hälften av ansökningarna digitalt, men fler ska det bli! Framförallt vill vi se att fler företag söker digitalt då de är underrepresenterade i statistiken idag.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror helt enkelt att det kanske inte känner till möjligheten, men det kan också bero på att man inte tror att det fungerar med e-legitimation när man söker som företag. Så är det inte! fortsätter Katarina.

Företag som ansöker om bygglov använder e-tjänsten enkelt. Något digitalt bank-ID kopplat till förtaget behövs inte. Den som gör själva ansökan loggar in med sin personliga e-legitimation men fyller sedan i att företaget ska stå som sökanden.

Skulle det uppstå frågor är Bygglovverksamheten alltid glada att hjälpa till!

Senast uppdaterad