Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Energi- och klimatrådgivare Petter Bergman

Energirådgivning - en omtyckt möjlighet som ger effekt

Stenungsunds kommunala energi- och klimatrådgivning, som är gemensam med Tjörn, Orust och Lilla Edet, är en mycket omtyckt möjlighet för kommunernas invånare. Under 2019 kontaktades rådgivningen 175 gånger och hade därtill utåtriktade aktiviteter som nådde cirka 500 personer. Nu har Energimyndigheten gjort en nationell undersökning som visar på att energirådgivningen verkligen ger effekt. Människor bli mer trygga och medvetna i sina beslut och väljer i större utsträckning att göra miljömedvetna val.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen hjälper kostnadsfritt företag, hushåll och organisationer med tips och råd om hur de kan påverka sin energianvändning och hur de ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt.

- Allra flest frågor får vi om solceller och solenergi, nästan hälften av alla frågor handlar om det, berättar Petter Bergman, energi- och klimatrådgivare. Näst vanligast är frågor om värmesystem, de stod för ungefär en fjärdedel av de frågor som kom in 2019.

Rådgivningen är öppen trots corona

Rådgivningen driver och är med i många utåtriktade projekt och kampanjer. Den har exempelvis precis avslutat kampanjen Vintercyklist där invånare uppmuntrats att cykelpendla även vintertid. Just nu är de publika aktiviteterna som exempelvis föreläsningar inställda, men Petter betonar att rådgivningen pågår fortsatt, trots corona.

- Ja, vi har öppet som vanligt! Börja med ett mejl eller telefonsamtal så tar vi det därifrån. Just nu kanske det också finns större möjlighet för både privatpersoner som företag att se om sitt eget hus. Kanske är du hemma mer än vanligt och har tid att kika på till exempel uppvärmningsfrågor. För företag kan det också vara enklare att utföra vissa åtgärder när många jobbar hemifrån. Se det här som ett tillfälle att ta tag i frågor ni annars kanske inte tittar på!

Nationell undersökning visar att fler tar klimatsmarta beslut efter rådgivning

En nyligen avslutad effektanalys gjord på uppdrag av Energimyndigheten visar att hälften av de rådsökande privatpersonerna, företagen och organisationerna uppgett att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efter den personliga kontakten med energi- och klimatrådgivarna. Ökad kunskap har gett en trygghet att kunna investera i klimatsmarta alternativ.

Energikontor Väst skriver om den avslutade effektanalysen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare

Petter Bergman
0303-73 27 54
petter.bergman@stenungsund.se

Senast uppdaterad