Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Kläder som hänger på ett klädstreck

Din gamla t-shirt kan bli din kompis nya klänning - nu samlar vi in textilier!

Stenungsunds kommun är med i projektet Circular Textile Initiative där använda textilier får ett nytt, spännande liv. Den 16-25 november kommer uppsamlingsbehållare att placeras ut på olika platser i kommunen där du kan lämna in kläder och andra textilier, nytt som gammalt.

Var kan jag lämna in mina kläder och andra textilier?

På följande platser finns uppsamlingsbehållare utställda, mellan 16-25 november:

  • Återvinningscentralen, Stenungsund. Adress: Kläpp 101, Ödsmål
  • Kommunhuset Stenungsund, entrén. Adress: Strandvägen 15, Stenungsund
  • Kulturhuset Fregatten, entrén. Adress: Fregatten 2, Stenungsund
  • Hemköp Stora Höga, entrén. Adress: Selins Väg 6, Stora Höga
  • ICA Kvantum Stenungsund, entrén. Adress: Idrottsvägen, Stenungsund

Om projektet projektet Circular Textile Initiative

Varje person i Sverige slänger i genomsnitt 7,5 kg textilier varje år rakt ner i soptunnan. Runt 60 procent av det är fullt dugliga kläder som skulle kunna återanvändas. Det är ett stort slöseri med resurser som dessutom sliter väldigt mycket på vår miljö. Därför samlar nu Stenungsunds kommun tillsammans med Göteborgsregionen in textilier genom projektet Circular Textile Initiative under Europa Minskar Avfallet-veckan.

Textilbranschen i sig är även en av de branscher som påverkar miljön mest. Produktionen av textila fibrer har tredubblats de senaste 35 åren, vilket beror på en utveckling av fast-fashion som dominerande affärsmodell. Fast fashion, översatt ’snabbt mode’, är till för att just förbrukas snabbt. När kläderna är använda, ibland bara någon enstaka gång, så slängs de.

I projektet Circular Textile Initiative så ska de här resurserna tas tillvara på och nya, innovativa idéer ska utvecklas i hur textilierna kan återanvändas eller tas om hand om. Stenungsunds kommun placerar därför ut kärl på återvinningscentraler, bibliotek och andra offentliga platser där vem som helst kan lämna sina gamla textilier – trasiga som nya. Under 2019 kommer det insamlade materialet att tas om hand om genom att möjligtvis bli en ny kollektion, återvinnas och bli nya textilier eller användas till något helt annat. Så passa på att rensa i garderoben och samtidigt bidra till ett spännande projekt!

Senast uppdaterad