Tips för hantering av matavfall
Här kommer några tips och idéer på hur du kan göra din matavfallssortering enklare.
Året om
- Torrare matavfall ger mindre lukt, så låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
- Torrskala grönt. Lyft upp påshållaren med den bruna påsen på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
- Fyll inte påsen över den streckade linjen
- Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
- Stäng papperspåsen ordentligt genom att vika/rulla ihop den innan du lägger den i kärlet. Matavfall som ligger löst i kärlet ökar risken för lukt och insekter.
Sommartid
- Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar innan ni får tömning kan ni förvara skaldjursresterna i frysen så länge.
- Ställ kärlet på en så skuggig plats som möjligt, men glöm inte ställa fram det vid tömning.
- Skölj ur hela det bruna kärlet ordentligt med vatten före och efter sommaren samt vid behov.
- Lite ättika runt kanterna och på botten ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt.
- Det går även bra att strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet, för att minska antalet flugor. Tänk på att inte använda för mycket bara, det räcker med en matsked.
Vintertid
- Försök att hålla matavfallet torrt, om påsen känns fuktig ställ ut den en stund innan för frysa till och lägg den sedan i kärlet för att undvika fastfrysning.
- Se till att stänga locket ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
- Lägg gärna lite tidningspapper i botten av kärlet för att undvika fastfrysning.
Kontakt
Medborgarservice (Avfall)
0303-73 00 00
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad