Kvinna som rensar avlopp i kök

Matfett

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Det beror på att fettet stelnar och bildar fettproppar i avloppsledningen. I värsta fall kan det leda till översvämning hos dig eller din granne. Häll istället överblivet matfett från matlagningen i en flaska eller en burk och lägg bland dina vanliga sopor.

Allt fett som hamnar i avloppet stelnar på sin väg till reningsverket. Som hårda avlagringar lägger det sig på insidan av rören. När det blir mycket fett i ledningarna riskerar de att tätna helt, viket skulle kunna leda till översvämningar i källaren eller att det släpps ut avloppsvatten i våra vattendrag.

Vad du kan göra för att minska fett i avloppen 

  • Torka alltid upp fett med hushållspapper och lägg i din kompost eller i din påse för matavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Har du större mängd fett kan du hälla den i en återförslutningsbar förpackning exempelvis en PET- eller mjölkförpackning och lägg i dina vanliga sopor (restavfall). Tänk på att försluta förpackningen ordentligt så slipper du att fett rinner ut.
  • Nu delar vi ut gratis fettrattar, som kan underlätta hanteringen av överblivet matfett.
    Kommunen delar ut gratis fettrattar Länk till annan webbplats.

Även om du inte gör av med stora mängder fett på en och samma gång kan du samla upp begagnat fett varje gång i en flaska, burk eller gammal mjölkförpackning.

Krav på fettavskiljare

Fettavskiljare ska finnas i livsmedelslokaler som exempelvis restauranger och storkök för att förebygga avloppsstopp och skadade ledningar. 

Fettavskiljare

Kontakt

Medborgarservice (Avfall)

0303-73 00 00
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad