Barn slänger bananskal i matavfallspåse

Matavfall

Vi ser gärna att vi blir fler som sorterar ut matavfall, så att det kan bli till biogas. På så sätt kan vi tillsammans spara på naturens resurser genom att vi tar tillvara på de material som finns i avfallet.

Hur fungerar det?

Du lägger ditt matavfall i de bruna papperspåsar som ingår i ditt abonnemang eller en papperspåse av liknade sort och kvalitet. När påsen behöver bytas viker du ihop eller försluter den. Sen lägger du den i det bruna kärlet.

När vi sätter ut ditt kärl ingår en bunt med bruna papperspåsar och en påshållare som du kan ställa under diskbänken så att matavfallet står luftigt.

Tips för hantering av matavfall

Slut på bruna påsar?

Behöver du nya påsar för matavfall klämmer du fast en tom påse synligt mellan locket och tunnan. Du kan också lämna en tydlig lapp med information till chauffören. Då får du nya påsar när vi tömmer kärlet.

Du kan också få med dig en bunt nya matavfallspåsar när du är och handlar på Willys, ICA Nära Jörlanda eller Coop Extra Stenungsund. Du kan också hämta påsar på Kläpps återvinningscentral.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet transporteras till en rötningsanläggning där det används för att framställa biogas. Efter biogasprocessen bildas en restprodukt som kallas rötrest. Den fungerar som ett utmärkt gödselmedel och ersätter handelsgödsel.


Vad får jag slänga i bruna påsen?

Exempel på vad du får slänga i matavfallet

JA TACK

NEJ TACK

matrester

fimpar

frukt- och grönsaksrester

snus

ägg och äggskal

blöjor

bröd

tyg

kaffesump och kaffefilter

dammsugarpåsar

tesump och tepåsar

kattsand

vissna blommor

sand, lera, jord, grus

hushållspapper

grillkol

pappersservetter

vedaska

matfettKontakt

Medborgarservice (Avfall)

0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se 

Senast uppdaterad