Barn slänger bananskal i matavfallspåse

Matavfall

Matavfall är matrester, kaffesump, kött- och fiskben samt skal. Du sorterar ut matavfallet och lägger det i det bruna avfallskärlet eller komposterar det. De rester du sorterar ut används sedan för att framställa biogas och biogödsel.

Från 1 september ska alla sortera ut matavfall

Från 1 september 2022 är det obligatoriskt för alla i Stenungsund att sortera ut matavfall separat. Har du bara ett grönt avfallskärl för blandat mat- och restavfall kommer du få ytterligare ett kärl för matavfall. När det är dags för ditt område kommer du få information hemskickad till dig.

Alla sorterar ut sitt matavfall från 1 september

Hur fungerar det?

Du lägger ditt matavfall i de bruna papperspåsarna för matavfall och som ingår i ditt abonnemang eller i en godkänd papperspåse för matavfall från till exempel livsmedelsbutiken. När påsen behöver bytas viker du ihop eller försluter den. Sen lägger du den i det bruna kärlet.

När vi sätter ut ditt kärl ingår en bunt med bruna papperspåsar och en påshållare som du kan ställa under diskbänken så att matavfallet står luftigt.

Tips för hantering av matavfall

Slut på bruna påsar?

Behöver du nya påsar för matavfall klämmer du fast en tom påse synligt mellan locket och tunnan. Du kan också lämna en tydlig lapp med information till chauffören. Då får du nya påsar när vi tömmer kärlet.

Du kan också få med dig en bunt nya matavfallspåsar när du är och handlar på Willys, ICA Nära Jörlanda eller Coop Extra Stenungsund. Du kan också hämta påsar på Kläpps återvinningscentral.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet transporteras till en rötningsanläggning där det används för att framställa biogas. Efter biogasprocessen bildas en restprodukt som kallas rötrest. Den fungerar som ett utmärkt gödselmedel och ersätter handelsgödsel.


Vad får jag slänga i bruna påsen?

Exempel på vad du får slänga i matavfallet

JA TACK

NEJ TACK

Matrester, råa och tillagade

Tobak, fimpar och snus

Skal från frukt- och grönsaker

Krukväxter och trädgårdsavfall

Ägg och äggskal

Blöjor och intimskydd

Bröd, kakor och bullar

Tyg

Kaffesump och kaffefilter

Dammsugarpåsar

Tesump och tepåsar

Kattsand, kutterspån och hundbajs

Fisk- och skaldjursrester

Sand, lera, jord, grus

Hushållspapper med matrester/matfett

Grillkol och vedaska

Ost och pålägg

Förpackningar av plast och metall

Rotfrukter, ris och pasta

Mediciner och kemikalier


Kontakt

Medborgarservice (Avfall)

0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se 

Senast uppdaterad