Gå direkt till innehållet
Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Plattsättare med språkstöd

OBS! För närvarande är ingen ny omgång av denna utbildning planerad i Stenungsund.

Att arbeta som plattsättare innebär att du använder material som kakel, klinker och mosaik i alltifrån kök och badrum till jättelika simhallar. Din känsla för färg och form är viktig, liksom noggrannhet och tålamod. Arbetsmarknaden ser enligt arbetsförmedlingen god ut de närmaste tio åren. Utbildningen är perfekt för dig som vill skaffa dig en yrkesutbildning inom byggbranschen samtidigt som du lär dig svenska.

Kaklat badrum

Våra plattsättare hjälper till med barnpoolen på nya Stenungsund Arena.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig kunskaper om allt ifrån husbyggnad och murning till plattsättning och fogning. Du kommer att lära dig mycket om lagar, branschkrav och annan teori, men med hjälp av våra erfarna lärare kommer du också att arbeta mycket praktiskt. I utbildningen ingår också studiebesök och praktik.

Att sätta plattor på golv är inte samma sak som att sätta dem på väggar, men givetvis lär du dig båda delarna i våra övningslokaler. Du kommer också att få träna mycket på beräkning och noggrannhet, något som är viktigt inom branschen. Murning, armering, flytspackling och projektering är andra viktiga moment som ingår i utbildningen.

Under tiden du studerar kommer du också att lära dig svenska. Beroende på dina förkunskaper läser du antingen Sfi eller Sas (svenska som andraspråk). Och naturligtvis kommer du att bli riktigt duktig på alla ord och uttryck som används inom yrket.

Utbildningen har ett planerat studieuppehåll på 4 veckor under sommaren.

Yrkesutbildning med språkstöd

I utbildningen ingår utöver yrkeskurserna även kurser i Sfi eller svenska som andraspråk, nivån beror på din språknivå vid kursstart. Dina förutsättningar och förkunskapskrav avgör hur lång utbildningen kommer att bli. Den som blir antagen skall ha förutsättningar att klara av kurserna med hjälp av stöd i svenska och vid behov modersmålsstöd under utbildningstiden. Den sökande ska ha behov av språkstöd för att kunna bli antagen till utbildningen.

 

Marockanskt kakel är hett just nu och pryder många nya badrum.

Marockanskt kakel är hett just nu och pryder många nya badrum.

Vart leder utbildningen?

Förr nöjde man sig oftare med plastmattor både i privata badrum och i offentliga miljöer. Idag vill man ha betydligt mer kakel och klinker på sådana platser. Det är snyggare och tåligare, men det kräver mer kunskap av den som sätter dit dem. Det är där du kommer in!

En plattsättare arbetar oftast inomhus med både nybyggnationer, renoveringar och ombyggnationer. Oftast sker arbetet i miljöer som utsätts för fukt, vilket innebär att du måsta ha kunskap om Boverkets regler för underarbete och fuktspärrar. Du måste också vara mycket noggrann med allt ifrån tillskärning och passning till uppsättning av plattorna. God känsla för färg och form är också viktigt och uppskattas, liksom bemötande, mycket av de kunder du arbetar med.

Plattsättare arbetar ofta i par, men det är heller inte ovanligt med ensamarbete, framför allt när du arbetar mot privatkunder.

Många plattsättare arbetar inom fåmansföretag, men det förekommer också plattsättare i de stora byggföretagen. Det är vanligt att arbetsgivare kräver att du ska ha körkort.

OBS! Du måste vara beredd på att obekväma arbetsställningar förekommer ibland, eftersom plattorna ofta monteras på golv och ända upp till taket. Du behöver därför vara fullt rörlig för att klara en framtida yrkeskarriär.

 

Tre duktiga plattsättare från Vuxenutbildningen i Stenungsund

Tre duktiga plattsättare från Vuxenutbildningen i Stenungsund.

Kostnader för eleven

Kostnad för litteratur, skyddskläder med mera är cirka 2000kr.

APL (arbetsplatsförlagt lärande/praktik)

Vid APL följer du arbetsplatsens arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen eller att du gör APL på kvällar och helger. APL är 3 x 5 veckor.

Studieort

Utbildningen är förlagd till Stenungsund.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge. Utbildningen är inte avsedd för dig som redan har godkänt betyg i Svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskapsnivå. Du som söker ska ha behov av språkstöd för att kunna bli antagen. För att kunna bli antagen skall du ha börjat lära dig det svenska språket och befinna dig på sfi-nivå eller grundläggande nivå svenska som andraspråk. Dessutom krävs det att du med språkstöd bedöms ha förutsättningar att klara utbildningen.

Kurser

  • Specialyrken 1 HUBSPC01S 100
  • Specialyrken 2 HUBSPC02S 200
  • Specialyrken 3 HUBSPC03S 200
  • Husbyggnadsprocessen HUSHUB0 200
  • Husbyggnad 1 HUSHUS01 100
  • Husbyggnad 2 HUSHUS02 200
  • Husbyggnad 3 ombyggnad HUSHUS03 200
  • Yrkessvenska KGYORI11F 200
  • Tätskikt våtrum TÄTTÄT0 100

Elever berättar om utbildningen

Kontakt

Jane Cervell

Jane Cervell

rektor
0303-73 28 24
jane.cervell@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Randi Heiel Ekeborg

Studie- och yrkesvägledare
0303-73 03 04, telefontid mån & tor 9-10
randi.heielekeborg@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Christina "Cicki" Antonsson

Studie- och yrkesvägledare
0303-73 03 04, telefontid må & ti 9-10
christina.antonsson@stenungsund.se

Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
infovux@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-09-25