Likabehandling

På Vuxenutbildningen möts många människor med olika bakgrund och erfarenheter, men oavsett bakgrund ska alla mötas med respekt. Vi accepterar inte några som helst former av diskriminering eller trakasserier.
Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med dessa frågor och om vad du kan göra om du eller någon annan känner sig utsatt.

Hos oss på Vuxenutbildningen har alla elever och all personal rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Hos oss ska ingen kränkas, diskrimineras eller trakasseras. Detta innebär:

  • Hos oss spelar det ingen roll vilket kön, etnisk tillhörighet, religion, ålder eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning man har. Alla elever ska ha lika rättigheter.
  • Alla som jobbar hos oss ska ha stor kunskap om kränkande behandling, diskriminering och trakasserier och de ska jobba aktivt med den plan som finns på skolan för att alla ska bli lika behandlade.
  • Elevens upplevelse av kränkningar, diskriminering och trakasserier ska tas på allvar.
  • Personalen ska aktivt motverka att eleverna/personalen använder nedsättande kommentarer eller rasistiska uttalanden. Inga rasistiska eller kränkande symboler accepteras inom Vuxenutbildningen.
  • I den individuella studieplanen som varje elev har ska eleven kunna fylla i om hen har funktionsnedsättning eller andra särskilda svårigheter. Det gör att personalen sen lättare kan hjälpa eleven. Elever som har behov av hjälpmedel för att underlätta studierna ska också kunna erbjudas detta.
  • Alla elever ska få information om vår likabehandlingsplan så fort som möjligt när de börjar studera hos oss. Eleverna ska få veta hur man gör en anmälan och hur den sedan hanteras samt vem man vänder sig till med frågor om likabehandling. Alla elever ska också få information om var de kan hitta och läsa vår likabehandlingsplan.

Vill du göra en anmälan?

Du som elev kan göra en anmälan på tre olika sätt

Våra rektorer finns både på Munkerödsvägen och på Hasselbackevägen. Du når dem via expeditionens telefon 0303 – 73 86 50.

Vad händer efter en anmälan?

När rektorn får en anmälan eller får veta att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling, diskriminering, trakasserier eller sexuella trakasserier på skolan är hen skyldig att anmäla detta till huvudmannen, det vill säga till politikerna i Välfärdsutskottet i Stenungsunds kommun. Politikerna är skyldiga att snabbt utreda anmälningen och sen göra förändringar om det behövs, för att inget liknande ska ske igen.

Ordförklaring

  • Diskriminering: En person behandlas sämre än någon annan i en liknande situation. För att räknas som diskriminering ska behandlingen handla om någon av de sju diskrimineringsgrunderna (se nedan).
  • Trakasserier: Ett agerande som kränker någons värdighet och har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Det kan handla om kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning.
  • Sexuella trakasserier: När en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra, och som den andra personen tycker känns obehagligt. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar
  • Kränkande behandling: Ett agerande som kränker någons värdighet, utan att ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling kan till exempel vara nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller slag och sparkar. Kränkningarna kan även bestå av utfrysning eller hot.

De sju diskrimineringsgrunderna

Diskriminering är förbjudet om det beror på:

  1. Kön: Kvinnor och män kan bli diskriminerade på grund av kön. Det finns också personer som känner att de har fel kropp. De kan bli diskriminerade när de vill få den kropp och det känns rätt för dem.
  2. Könsidentitet eller uttryck: Det finns män som känner sig som kvinnor och kanske vill klä sig och se ut som kvinnor. Det finns också kvinnor som känner sig som män och kanske vill klä sig och se ut som män. Det finns också personer som varken känner sig som kvinnor eller män.
  3. Etnisk tillhörighet: Alla människor har olika hudfärg. Vi kommer från olika kulturer. Vi kan tillhöra olika folk och bo i samma land.
  4. Religion eller annan trosuppfattning: Kristendom och islam är exempel på religioner. En annan trosuppfattning kan vara ateism. Den som är ateist tror inte på någon Gud alls.
  5. Funktionsnedsättning: Nedsatt syn eller nedsatt hörsel är exempel på funktionsnedsättningar. Den som har en allergi mot jordnötter eller har svårt att gå har också en funktionsnedsättning. Några funktionsnedsättningar är osynliga. Du kan inte se att en person har problem inne i magen. Du kan heller inte se om någon behöver extra hjälp för att kunna förstå, koncentrera sig eller sitta still. Om du till exempel bryter benet och därför åker rullstol en månad räknas inte det som funktionsnedsättning enligt diskrimineringslagen.
  6. Sexuell läggning: En människa kan bli kär i män, kvinnor eller både män och kvinnor. Du får inte behandla en människa annorlunda på grund av vem hon blir kär i.
  7. Ålder: Ålder berättar hur gammal en människa är, alltså hur många födelsedagar man haft.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Våra två skolenheter har egna planer på hur de ska jobba mot diskriminering och kränkande behandling:

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad